Девет консорциума между български и чужди компании са внесли оферти

...
Девет консорциума между български и чужди компании са внесли оферти
Коментари Харесай

Девет са кандидатите да правят бизнес модел на хъба Балкан

Девет консорциума сред български и непознати компании са внесли предложения за правене на предпроектното изследване за газовия хъб " Балкан " край Варна, заяви пред Mediapool Георги Гегов, изпълнителен шеф на държавния газов мрежови оператор " Булгартрансгаз ". Дружеството е възложител на публичната поръчка с цена от 1.800 млн. евро без Данък добавена стойност, половината от които са обезпечени от Европейската комисия, подкрепяща поректа като подобен от общ интерес за Европа.

Крайният период за подаване на офертите беше 1 ноември, следва отварянето им. Оценката на предложенията и класацията ще отнеме десетина дни, най-много две седмици. След това, в случай че няма обжалвания на процедурата, ще се подписа контракт за осъществяване на поръчката. Спечелилият претендент ще има 170 дни разполагаем, с цел да създаде предпроектното изследване, което би трябвало да даде живот на държавната идея за построяването на газоразпределителния център край Варна, който да се зарежда със суровина от разнообразни източници и да прави газова търговия.

Целта на предпроектното изследване е да оцени в елементи комерсиалната и техническата жизненост на плана, да дефинира точния бизнес модел, да оцени рисковете от осъществяването му и да предложи тактика за ръководството на тези опасности. Анализите също по този начин би трябвало да дефинират завършването на регулаторната рамка на хъба и структурата на неговото финансиране.

Изпълнителят на поръчката би трябвало да проучва целевите пазари и да прегледа сюжетите за търсене и предложение на природен газ. Друга негова задача е да изследва в детайли главните механически аспекти на плана и да изготви предварителна екологична и обществена оценка.

" Булгартрансгаз " желае да се проучат в детайли минимум три инфраструктурни разновидността за маршрут, само че това може и да се промени поради ранния етап на обмисляне на хяба, излиза наяве от известието на сдружението.

Трябва да се проучват северен и южен вид, с разнообразни варианти за спомагателен потенциал на вход (15.75 милиарда куб. м годишно или 31.5 милиарда куб. м годишно) и западен маршрут с очакван спомагателен потенциал от 15.75 милиарда куб. м. Предвидените за изследване направления са съгласувани с Изпълнителната организация нововъведения и мрежи на Европейски Съюз, която съфинансира предварителните разбори.

Според предходни изказвания на представители на държавното управление за зареждането на хъба се разчита в огромна степен на доставки по газопровода " Турски поток ", с който Русия счита да смени настоящия маршрут за доставки на газ до Европа през Украйна и до Балканите през Румъния и България. Точно 15.75 милиарда куб. м е потенциалът на плануваната за Европа тръба на " Турски поток ", която държавното управление на ГЕРБ счита да притегли с цел да стигне до хъба " Балкан ". Друга опция са контрактуваните от 2020 година доставки на 1 милиарда куб. м азерски газ, както и от Гърция през газовата връзка, чието създаване се възнамерява да тругне през 2018 година

Досега обявяваната планирана цена на хъба е 2.4 милиарда евро, само че от в този момент възлаганите разбори се чакат по-конкретни финансови параметри съгласно маршрутите и потенциалите.

В рамките на поръчката ще се проучат подобаващите бизнес модели, като се оценят другите модели на публично-частно партньорство и структурирането на собствеността. Това се стане на база оценка на плановите доходи (обем, тарифи) и разноски. Изпълнителят на анализите би трябвало да даде и рекомендации за функциите и отговорностите на " Булгартрансгаз “ и евентуалните сътрудници по плана, за обезпечаване на най-ефективна и рентабилна конструкция.

Предпроектното изследване би трябвало също по този начин да оцени рисковете пред плана и да даде рекомендации във връзка с комерсиалните, регулаторните, техническите, инженеринговите, обществените и планови опасности.

Трябва да се предложи и жизнеспособна финансова конструкция за хъба, като вземе поради бизнес модела и модела на собствеността, както и ограниченията за понижаване на рисковете. Газовата компания чака рекомендации за най-ефективната във връзка с разноските конструкция, в това число налични обществени финансови принадлежности на ЕС;

Изпълнителят на поръчката би трябвало и да създаде подробна пътна карта по осъществяване на плана, включваща всички бъдещи планови етапи до датата на пуск в комерсиална употреба.

От резултатите в предпроектното изследване зависи окончателното капиталово решение за реализирането на плана.

При вземането на такова ще се формулират последващите етапи за реализацията му до датата на комерсиална употреба и да създаде подробна финансова конструкция, която да разиска с интернационалните финансови институции и с вложители от частния бранш.

Възлаганите в този момент разбори ще разрешат определянето на окончателните параметри на плана (като дължина, диаметър, налягане и належащо наземно съоръжение и т.н.) и ще служат като основа за следващи действия, свързани с планиране и строителство, показват от " Булгартрансгаз ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР