Детският хор на БНР пя протестно под прозорците на Министерския

...
Детският хор на БНР пя протестно под прозорците на Министерския
Коментари Харесай

Детският хор на БНР пя протестно под прозорците на Министерския съвет

Детският хор на БНР пя протестно под прозорците на Министерския съвет, до момента в който в постройката течеше държавно съвещание. Демонстрацията е заради неочакваното прекратения контракт на диригента им - маестра Венеция Караманова.

Хористите към този момент пяха пред БНР и оповестиха, че считат да вършат концерти до момента в който Караманова не бъде възобновена на работа. Те са обезпокоени от това, че работата на Караманова е поета от назначената през месец март диригентка Теодора Димитрова, на която обаче по този начин и не са били предадени традициите на хора. От Детския хор упорстват дългогодишния им началник да бъде възстановена на работа най-малко за още два сезона, с цел да може да образова новата диригентка.

Днес при тях излезе министърът на културата Боил Банов и ги предложения на среща, с цел да изслуша за казуса. Децата и техните родители влязоха в Министерския съвет, където се срещнаха с Банов, с премиера Бойко Борисов и с шефа на Съвет за електронни медии София Владимирова.

" Правителството няма право да изявява мнение по отношение на казуса на Детския хор ", сподели на децата Банов и стимулира думите си с това, че медиите би трябвало да са самостоятелни. " Смисълът на демокрацията е медиите да не бъдат под въздействие на държавното управление и премиера и да имат опция за независим живот и независимо мнение ", добави той.

" Да, но са под нашия прозорец ", отговори премиера и добави, че се надява " и шефът на националното радио, и Съвет за електронни медии да си свършат работата ". " Не поради друго, а тъй като стоят пред Министерски съвет. Не мога да ги оставя децата да стоят извън. Да си поемат отговорността ", сподели още Борисов. Културният министър също поддържа тезата на премиера: " Радиото съставлява независим орган от позиция на държавното управление. Директорът му се избира посредством конкурс диригента от Съвета за електронни медии (СЕМ). И когато има искания от хора в радиото, въпросите би трябвало да се вземат решение от шефа на Съвет за електронни медии ", сподели той. Банов даже предложи на хората да се срещнат с директора на Съвет за електронни медии София Владимирова, тъй като тя била индивидът, който може да реагира по случая. Самата Владимирова също присъстваше на днешния диалог. 

Културният министър разгласи, че се е чул и с шефа на БНР и е уредил децата да се срещнат с него, за да се обсъдят разновидностите за продължение работата на дългогодишния началник на хора. Владимирова пък добави, че в случай че на следващия ден казусът не се реши, в петък тя ще предложения представители на радиото в Съвет за електронни медии.

Банов разяснява и метода, по който е назначена заместничката на маестра Караманова. По думите му всичко е било законосъобразно.  " Новият началник на хора е избран с конкурс, който взаимно работи и с вашия дълготраен предходен началник в границите на партньорство. Аз сега не мога да проучвам къде това партньорство се пропуква. Но вие се ползвате не просто с моето и с уважението на премиера Бойко Борисов и на целия кабинет ", каза Банов. 

Вижте част от протестния концерт на Детския хор под прозорците на властта и по какъв начин Боил Банов ги предложения на среща:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР