Детските ясли и градина няма да бъдат затваряни при никакви

...
Детските ясли и градина няма да бъдат затваряни при никакви
Коментари Харесай

Ако мерките не сработят в следващите 10 – 15 дни - локдаун

Детските ясли и градина няма да бъдат затваряни при никакви условия. Това сподели министърът на опазването на здравето в служебното държавно управление доктор Стойчо Кацаров пред Нова телевизия.

„ Най-лошият сюжети е привършване на потенциала на лечебните заведения и неспособност да приемем болните, да им предоставим лекуване и О2. Обикновено това е въпрос на 10 – 15 дни.   Ако не пречупим вълната, след 10 - 15 дни ще имаме голям проблем с обезпечаване на леглата в лечебните заведения. Капацитетът като хора и респиратори е съвсем привършен. Свързах се с Държавния запас да попитам дали имат в запас респиратори, нямат. Моят шеф на кабинета взе участие в диалог с представители на Световната банка. Те дадоха обещание да дават такива респиратори и да ни оказват помощ с това ", сподели още здравният министър.

Той добави, че е разговарял и с комисаря по опазване на здравето на Европейска комисия, която също ни е предложила проект за реакция при незабавни обстановки,   в случай че се стигне до такава, да можем да транспортираме заболели за лекуване в други страни.

" Правим всичко допустимо да не се стигне до такава степен. Това е последната опция да спрем разпространяването или да понижим скоростта на разпространяване и избягаме от най-лошия сюжет.   Ако ограниченията не сработят в идващите 10 – 15 дни, алтернативата е цялостен локдаун “, посочи Кацаров.

По думите му, ако ограниченията дадат резултат, първото, което се надява да отпадне, са ограниченията за учениците и те да се върнат децата в учебно заведение най-малко тези от 1-ви до 4-ти клас.

По тематиката за заведенията за хранене, Кацаров съобщи: „ При влизане с документ, че си преболедувал, тестван или имунизиран това е относително безвредна среда. Там се поддържа връзка в безвредна среда ".

„ В учебните заведения такива условия не са въведени. В Плана е записано до 500 на 100 000 заболяемост, ние увеличихме на 750 тази граница. В София сега минава 900 на 100 000, тъй че да продължава да се посещава учебно заведение проведено към този момент не е допустимо “, добави министър Кацаров.

„ Има сериозна опозиция от родителите за това децата да се тестват. Не може да не се съобразиш с това. Беше подложен въпросът за тестване на децата през носа. Аз, до момента в който съм министър, няма да разреша да се бърка в носа на децата, с цел да се тестват. Сега обсъждаме други благоприятни условия, за щадящи проби за деца. Обсъждаме ги с родители и МОН ", изясни той.

" Ако намерим единодушие за подобен метод, аз съм подготвен да върнем децата присъствено в учебно заведение. Веднага щом реализираме такова единодушие, може да се приложи. Това изисква организация и незабавно щом е допустимо, ще го създадем. Ако се схване този метод, няма по какъв начин и учителите да не покажат документ, че са преболедували, тествани и ли имунизирани ", добави министърът на опазването на здравето.

Детските ясли и градина няма да бъдат затваряни при никакви условия.

От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат документ с номера, който са получили при тествването и с ЕГН. Ако не могат да се оправят сами през интернет, могат да го създадат там, където е юридически теста, в лаборатория или РЗИ, стана ясно от думите му.

„ Мненията на множеството специалисти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са несъмнено доказателство. Това е мнението на по-голямата част от специалистите. Има информация, че Европейска комисия разисква този въпрос с учени от разнообразни страни. Ако те преценяват, че това е възможно, че има задоволително научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено неотложно в нашата страна ”, сподели министърът.

Зеленият документ може да бъде натрапен и на чиновниците на гишета. Въпросът сега се обсъждал.

Хората, които ще ревизират за съблюдаване на ограниченията, също наложително би трябвало да имат зелени документи.

По време на изборите няма да има наложителна имунизация. „ Към днешна дата не предвиждаме разнообразни ограничения от тези на предходните избори ”, посочи Кацаров.

Ваксини имало задоволително от всички мечтани.

Той разяснява и подправените документи. „ Ако не разберем сериозността на казуса, никакви правила няма да ни оказват помощ. Това е въпрос на схващане на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и околните си. Ако занапред не го разбираме, няма какво да стане ”, сподели министърът.

Относно тестванията, доктор Кацаров изясни, че те ще са безвъзмездни, само че ще се заплаща пробовземането. „ Пределната цена е 10 лв., уповавам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да желаят повече от 10 лева, по-малко могат. В момента се подписват контракти с лабораториите, които желаят ”, съобщи министър Кацаров.

Няма нито 1 противопоказание за слагане на имунизациите, даже при автоимунните болести, подчерта той. 

„ Някои ми споделят, че персоналният доктор ги поучава да не се имунизират, тъй като имат диабет или рак, Всъщност това е причина да се ваксинираш, тъй като ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила къса характерност на лекарствения артикул ”, обясни д-р Стойчо Кацаров.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР