Детската болница, започната по времето на Тато – през 1978

...
Детската болница, започната по времето на Тато – през 1978
Коментари Харесай

Детска суперболница доизграждат до 2020 г.

Детската болница, стартирана по времето на Тато – през 1978 година, ще бъде довършена и ще се трансформира в Национална многопрофилна педиатрична болница. Това стана ясно след днешното съвещание на Министерски съвет.

“Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим нужното финансиране от 20 млн. лв. за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ „ Александровска ”, с цел да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница ”, съобщи министър-председателят Бойко Борисов при започване на съвещанието.

Той посочи, че постройката в университетската болница е на стадий недодялан градеж и екип от инженери към този момент са ревизирали нейното положение. По думите му, то било чудесно.

Строежът на постройката бе замразен след 1989 година

„ Още през януари ще бъде осъществено проучване, а по-късно и препроектиране, което ще отнеме до три-четири месеца ”, изясни здравният министър Кирил Ананиев.

„ С 20 млн. лв. ще приключим със строителството. Отделно ще се наложи да се купува съоръжение. Но ще бъде по-бързо издигната и на по-ниска цена, в сравнение с, в случай че тръгнем да построяваме нова болница. И в средата на идната година, началото на лятото, ще стартира строителството, ще създадем цялостна организация и да бъде подготвена най-късно в средата на 2020 година ”, добави Ананиев. Все още няма ясното какъв брой ще коства довършването на детската болница. По сметки на здравния министър при 500 лева на кв. м и 40 000 кв. м разгърната застроена повърхност 20 млн. лева щели да са задоволителни.

Миналата седмица Петър Москов напомни, че до момента в който бил здравен министър са били контрактувани 20 млн. евро от норвежкия фонд за нова детска болница и не е ясно какво е станало с този план.

На 21 ноември държавното управление взе решение за преструктурирането на болница „ Лозенец ”, известна като Правителствена в Национална педиатрична болница. Миналата седмица след дълги разногласия и диспути в парламентарната комисия по опазване на здравето, измененията в Закона за лечебните заведения, предвиждащи преструктурирането на Университетска болница „ Лозенец ”, бяха отхвърлени. Предложението не срещна поддръжка даже измежду депутатите от съдружния сътрудник на ГЕРБ „ Обединени патриоти ”, а аргументът за това бе, че то не е обсъждано на съдружен съвет.

Ден преди съвещанието на здравната комисия Академичният съвет на СУ „ Св. Климент Охридски ” взе решение за оповестяване на протестна подготвеност.

Ръководството на Алма матер и студентите по медицина от Софийския университет, показаха опасения, че ще се наложи да се закрие специалността „ Медицина ”, защото болница „ Лозенец ” е образователната база на бъдещите лекари.

На 14 декември от Виена министър председателят Борисов призна, че не очаквал сходна „ гневна опозиция ” и акцентира, че думата Правителствена го нервира и болничното заведение към този момент няма да е към Министерски съвет, а ще мине към здравното министерство.

Дават „ Лозенец “ на Софийския университет


Министерски съвет отпусна 23 млн. лева на Правителствена

Болница „ Лозенец ” да отиде към Софийския университет, предложи на съвещанието на Министерски съвет министър председателят Бойко Борисов.

„ Поканих ректора на Софийския университет проф. Герджиков поради по този начин наречената Правителствена болница. Искам да го помоля да отиде при депутатите и да ги убеди да гласоподават тази точка – Правителствена болница да отиде в Софийски университет. Това подсигурява образованието на студентите и всичко останало ”, съобщи Борисов.

„ Погасяваме 23 млн. задължения на болничното заведение, с цел да си я управлявате без задължения. Това може да го сведеш до студентите и университетския състав ”, обърна се министър председателят към ректора на СУ проф. Анастас Герджиков.

Георги Йорданов, някогашен зам.-председател на Министерски съвет: Живков и аз направихме първата копка


Строителството бе замразено през 1989 година

 02-6 Проф. Шимон Ниньо, който беше огромен експерт по детски заболявания ме убеди, че би трябвало да се построи педиатрична болница. Проектирането стана незабавно 1978 година, когато поканих Тодор Живков да направи първа копка като му споделих, че това е желанието на лекарите и на проф. Ниньо. Живков се съгласи, пристигна и на огромна среща в двора, на която участваха стотици възпитаници и студенти, се направи първата копка. Аз също ударих с кирката, след което се издигна постройката и стартира подготовка за модерното съоръжение. През 80-те години аз бях в държавното управление и отговарях за опазването на здравето. Активна активност прояви проф. Евгени Апостолов, който беше мой консултант по здравето, само че довършването на постройката се забави и през 1989 година се замрази. Така незавършената постройка остана като монумент на безотговорността. Но там има голям терен и пространство, тъй че няма по-подходящо място за Национална детска болница, от това което й е отредено в двора на Медицинска академия.

Хроника


В момента в София има една профилирана болница за интензивно лекуване по детски заболявания „Проф. доктор Иван Митев“. Тя е в постройката на някогашен детски подслон, издигнат през 1937 година Носи името на известния педиатър-кардиоревматолог и изобретател на шестия сърдечен звук проф. Иван Митев.
 Така наподобява сега бъдещата Национална педиатрична болница. Снимки: Пламен Стоименов Така наподобява сега бъдещата Национална педиатрична болница. Снимки: Пламен Стоименов
През 1978 година Тодор Живков прави първа копка на детска болница в двора на „ Александровска ”, като концепцията е в постройката да се съберат всички педиатрични отделения, разпръснати в разнообразни лечебни заведения. Строежът е замразен през 1989 година

Година по-рано, през 1988 година е изработен план за превръщане на някогашната профсъюзна школа на Горнобански път в детска болница. Направена е реорганизация, само че постройката по този начин и не се трансформира в педиатрично лечебно заведение.
Темата за детска болница се възражда по време на държавното управление на Симеон Сакскобургготски. Проектът трябваше да бъде финансиран със заем от 36 млн. евро, провиснал от Банк Аустрия Кредитанщалт. Споразумението за заема, който бе гарантиран с държавна гаранция, бе подписано на 10 март 2004 година от министрите на финансите Милен Велчев и на опазването на здравето Славчо Богоев и от представителя на австрийската банка Анджело Рицути. Кредитната линия от Банк Аустрия бе със период за погасяване 10 години и с гратисен интервал от половин година. Издължаването на лихвата и главницата трябваше да стане на 20 равни полугодишни вноски. Съгласно изискванията на съглашението ВАМЕД Инженеринг трябваше да приключи градежа на клиниката за две години и половина. През 2006-а тя към този момент трябваше да приема пациенти. Предвидено бе постройката да е в региона на инфекциозната болница в столицата. Очакваше се лечебното заведение да има 150 кревати.

Сагата приключи със основаването на краткотрайна парламентарна комисия, която откри, че договорът е неблагоприятен. След няколкомесечни инспекции на прокуратурата материалите по случая са изпратени на Министерство на вътрешните работи, където потъват.

През март 2014 година здравната БСП-министърка Таня Андреева още веднъж заговаря за Национална педиатрична болница, твърди че води договаряния с вложители, които не съумява да завърши поради рухването на държавното управление.

През 2017 година 30 неправителствени организации учредяват предприемчив комитет за построяването на „Детски здравен парк“. Те внасят настояването си до президента, ръководителя на Народното събрание, министър-председателя, здравния министър и получават уверения, че детска болница ще има.

Проф. Ваньо Митев: 20 млн. лв. надали ще стигнат


30 години след грубия градеж, няма смяна

 14-vm Посочените от държавното управление 20 млн. лв. надали ще стигнат за довършването на Национална детска болница, костват ми се доста дребна сума. Това разяснява пред „ Труд ” някогашният ректор на Медицинския университет Ваньо Митев. Той беше безапелационен, че не може в страната ни да няма многопрофилна педиатрична болница.

„ Не желая даже да разясня, тъй като е ужасно. Въпросът е за какво в този момент се случва това, в случай че става въпрос за 20 млн. лв., трябваше доста от дълго време да се реши ”, разяснява Митев.

Той изясни, че безусловно нищо не е последвало за построяването на болничното заведение след първата копка на Тодор Живков през 1978 година.

„ Спомням си чак 1985 година татко ми Иван Митев откакто стана шеф на института по педиатрия вложи големи старания да стартира градежа. През 1989 година той излезе в пенсия и 30 години след грубия градеж, вдигнат по негово време, всичко е същото ”, добави професорът.

„ От както станах преподавател на МУ през 2008 година разговарях с разнообразни министри. Накрая се стигна до извода, че тя е морално остаряла и не става ”, изясни Митев. Той призна, че ще бъде най-щастливият човек, в случай че види започнатата от татко му постройка довършена.

Митев изясни, че някогашният институт по педиатрия, носещ името на татко му продължава да бъде най-голямата детска болница в България, само че не многопрофилна.

„ Докато татко ми беше там имаше кардиологично поделение, там той откри 6-ти сърдечен звук, само че сега няма нито кардиологично поделение, нито хематология ”, съобщи професорът.

Нигяр Джафер, Движение за права и свободи: Важно е да бъде построена с идея


 02-3 Това, което изрично ние можем да кажем, че ме „ за “ това да няма болница на властта, по този начин както е известна Правителствена.

Категорично сме зад концепцията да има модерна европейска детска болница, а къде ще бъде построена тя, няма никакво значение. Важно е да бъде построена в целокупност, с идея и мисъл и да улеснява родителите и дечицата.

Проф. Анелия Клисарова, Българска социалистическа партия: Ще се понижи администрацията


 02-4 Идеята детската болница да бъде в комплекса на Университетска болница „ Александровска “ е добра. Затова тъй като там са съсредоточени доста други клиники, може да има колаборация с други лекари и с „ Александровска “, която е университетска болница. Университетската болница във Варна по предложение на министъра, мина към структурата на Медицински университет – Варна. Това извънредно облекчава работата и понижава администрацията.

Калин Поповски, Оперативна програма: Създава се бърз достъп до консултантите


 02-5 С избран финансов запас постройка в двора на „ Александровска “ може да се довърши, а мястото от всякаква позиция е по-удобно от парка на болница „ Лозенец “. Детската болница ще има потребност от незабавни консултанти по всички хирургични специалности – детска урология, детска травматология, детска токсикология. Консултанти, които в действителност се намират в двора на Александровска болница. Тоест ще се сътвори бърз и елементарен достъп на консултантите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР