Децентрализацията и устройствените планове на общините са ключови за качествено

...
Децентрализацията и устройствените планове на общините са ключови за качествено
Коментари Харесай

Преди местните избори, „ЛЕВИЦАТА!“ излиза с Платформа за местното самоуправление

Децентрализацията и устройствените проекти на общините са основни за качествено и дейно локално самоуправление. В момента са следят обилни разлики при темповете на развиване и индикаторите на районите в България, които се дължат главно на централизираната система на ръководство, която е мощно подвластна от цялостната държавна политика. Преотстъпването на общините на част от налозите върху приходите на физическите лица и Данък добавена стойност и балансиране, посредством изравнителна дотация, е най-хубавият метод за финансиране на локалната власт.

Около тази теза се сплотиха представителите на „ ЛЕВИЦАТА! “ в границите на полемика „ Местните управляващи в България – положение и вероятности “. Във форума, който събра над 100 индивида, участваха кметове на общини и на кметства, общински съветници, регионални шефове и специалисти.

Акцент беше подложен върху разработване и използване на Общ организационен проект за всяка община. Общият организационен проект е инструмент, с който се реализира координиране на демографското, икономическото, общественото, пространственото и времево развиване на общността. Приемането на подробни устройствени проекти, би трябвало да предотврати презастрояването в столицата, на огромните градове и курортите, както и да ограничи високото строителство там, където то е несъвместимо с завършени културно-исторически квартали и утежнява инфраструктурата и виталната среда.

От „ ЛЕВИЦАТА! “ са безапелационни, че териториалното обмисляне и градоустройството не би трябвало да разрешават нерегламентирано разгръщане на градските зони, като за задачата би трябвало да се реализира непоколебим надзор върху смяната статута на земята за спекулативно строителство.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР