Децата в 12 детски градини в София ще се учат

...
Децата в 12 детски градини в София ще се учат
Коментари Харесай

Децата в 12 детски градини в София ще учат жестов език

Децата в 12 детски градини в София ще се учат на жестов език. Това описаха пред " Сега " родители на деца от детска градина " Бърборино ", която е едно от детските заведения, в което ще се вкара тази стъпка пилотно. Те са получили заявление за попълване на осведомено единодушие, в което следва да отбележат дали са съгласни децата им да се включат плана на Столична община и да учат езика на хората с повреден слух благодарение на песнички един път месечно.

Законът за българския жестов език е признат през януари 2021 година и посредством него жестовият език става пълностоен и равнопоставен на словестния.

" Столична община е първата община в България, която обезпечава досегаемост при административното обслужване на глухите хора, прилагайки закна за българския жестов език. Следствен отдел към окръжна прокуратура е съпричастна с тази част от обществото ни и схваща нуждата, те да са част от живота в нашия град ", написа в осведоменото единодушие.

В него на родителите се изяснява, че " децата са тези, които би трябвало да израстват, знаейки, че има дечица, които са глухи и на които единствената връзка с нашия свят е българският жестов език ". " Те би трябвало да знаят, че има дечица, чиито родители са глухи хора и те поддържат връзка с тях точно на български жестов език. Затова Следствен отдел към окръжна прокуратура желае да реализира пилотен план, обвързван с детските градини, който да подкрепи процеса на приобщаване на глухите дечица ", изясняват още замисъла от градината.

Идеята на Следствен отдел към окръжна прокуратура е в продължение на една образователна година към 12-14 детски градини да бъдат посещавани от жестов преводач, съпроводен с ням човек, притежател на българския жестов език по един път месечно и да научат децата на песничка по тяхната стратегия, преведена на жестов език.
 

Приобщаване

" Българският жестов език, който бе създаден и приет със закон, дава старт за сполучлива реализация на децата и учениците с повреден слух. МОН подкрепя създаването на разнообразни методически управления, просветителни запаси и механически средства, които подкрепят образованието от най-ранна възраст на децата със слухова загуба и с други сензорни увреждания ", разяснява зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова в първата по рода си у нас интернационална научна конференция " Жестовият език в образованието и науката ". Тя уточни, че има създадени образователни стратегии по специфични образователни предмети, както и че към този момент е издаден детски речник на българския жестов език - за експерти и родители.

Гайдарова акцентира, че хората, които имат повреден слух, са толкоз тъкмо пълноценни и ефикасни, както и всеки различен човек, и могат да допринесат за развиването на обществото. По думите й приобщаването на тези деца в просветителната система - освен в специфичните учебни заведения, а и в останалите - е задача за цялото общество. В този развой значима роля имат академичната общественост, опитът на преподавателите в специфичните учебни заведения и неправителствените организации.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР