Децата със захарен диабет тип 1 вече ще имат много

...
Децата със захарен диабет тип 1 вече ще имат много
Коментари Харесай

Децата с диабет получиха по-лесен достъп до инсулинови помпи и сензори

Децата със захарен диабет вид 1 към този момент ще имат доста по-лесен достъп до инсулинови помпи и датчици за дълготрайно мониториране на равнището на кръвната захар.

Новите правила за достъп до изделията по облекчена процедура са утвърдени на съвещание на Надзорния съвет на НЗОК в сряда, а принос за тях имат родители на деца с диабет, които водиха продължителна борба за правата на децата им.

Използването на глюкозни датчици и инсулинови помпи е доста прецизна технология за лекуване на диабет вид 1, която доста трансформира качеството на живот на тези пациенти. Глюкозните датчици дават точна картина за съмненията в равнищата на глюкозата, като някои от тях вършат по 290 замервания за денонощие.

Точното премерване на глюкозата е от огромно значение за подобряването на контрола и следенето на лекуването.

Инсулиновите помпи са дребни и елементарно се прикрепят към тялото. Те заместват инжектирането на инсулина с игла или химикалка и се употребяват в композиция със датчиците за инжектиране на точното количество инсулин в верния миг.

България години наред изоставаше с използването на тези произведения и множеството пациенти ги поемаха за лична сметка. В последна сметка, устройствата влязоха в листата за реимбурсиране от касата, само че пък изискванията за прилагане при децата бяха мощно усложнени.

След дейна акция от страна на родителите, НЗОК отстранява част от административната тежест. Занапред родителите глух да са длъжни да минават през комисия след първия протокол за назначение на изделието, като отпущането на консумативи ще става вместо това от наблюдаващия ендокринолог.

„ За пациентите под 18-годишна възраст отпада като наложителен критерият за избрана стойност на гликирания хемоглобин, а също по този начин отпада като изключващ аршин и наложителен шестмесечен курс от слагане на диагнозата за деца и бременни при разпределяне на датчици за захарен диабет вид 1. Основната цел на предлаганите промени е възстановяване на достъпа до датчици за дълготрайно мониториране на равнището на глюкозата, а с това контрола на диабета при децата със захарен диабет вид 1. “, написа в решението на НЗОК.

Облекчава се и редът за прилагане на помпи и датчици при бременни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР