Децата са най-уязвими при пътуване. Оказа се обаче, че много

...
Децата са най-уязвими при пътуване. Оказа се обаче, че много
Коментари Харесай

За безопасно пътуване с деца: Защо е по-добре столчето да е против посоката на движение?


Децата са най-уязвими при пътешестване. Оказа се обаче, че доста родители подценяват тяхната сигурност. За страдание статистиката демонстрира, че от началото на 2019 година до сегашния миг 25 деца са станали жертви на пътнотранспортни катастрофи, 873 са потърпевши.

От Държавната организация по пътна сигурност дадоха скъпи препоръки на родителите за това по какъв начин да предпазят децата си по време на път.

Колани за бременни

Бременните дами, за които в закона е посочено, че може да се без колан, е значимо да се обезопасят.

Снимка: iStock


Това става със специфични колани, които не притискат корема на бъдещата майка. Именно те могат да предапзят и нея и бебето при възможна злополука.

Столчетата за деца

Снимка: iStock


При столчетата за деца специалистите обясниха, че е те би трябвало да са обърнати срещу посоката на придвижване най-малко до 7-годишна възраст. Коланите би трябвало да са сложени вярно. Освен това не би трябвало да се прави компромис с цената, когато става дума за сигурността на децата.

Обърнато срещу посоката на придвижване детско столче в колата е пет пъти по-безопасно – изключително при преден удар.

Кога детето към този момент може да се вози без столче?

До постигане на избрана височина детето би трябвало да се вози в столче в колата. Тя е 150 см. На предната седалка може да се сяда на 12-годшна възраст.

Снимка: iStock


Столче на предната седалка може да има в случай че въздушната възглавница е изключена. Най-добре е да столчето да е сложено срещу посоката на придвижване.

Санкции при липса на столчета за деца в колата

Глобите за липса на защитни средства за деца в автомобила са 50 лева и 6 контролни точки. Може да се глоби и погрешно монтиране на столчето.

40% от инсталираните столчета в колите не дават отговор на условията, демонстрира проучване на организацията по пътна сигурност.

Как се оставя колан за бременни и за деца вярно – вижте във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР