Децата рядко се разболяват сериозно от ковид-19. И въпреки това

...
Коментари Харесай

Учениците ще се нуждаят от сериозна помощ, за да наваксат

Децата рядко се разболяват съществено от ковид-19. И все пак поради пандемията учебните заведения по света бяха напълно или отчасти затворени за към две трети от академичната година.

Огромната щета е за възможностите на учениците в живота. И затварянето на класните стаи би било целесъобразно, в случай че беше измежду най-хубавите способи за попречване на смъртоносни инфекции при възрастните. Малко държавни управления обаче преценят цената и рисковете от тази мярка деликатно. Много от тях държат учебните заведения затворени даже когато питейните заведения и заведенията за хранене работят с цел да успокоят изнервени родители или учителските профсъюзи, чиито членове получават заплатите си без значение дали преподават онлайн или онлайн.

Младите мозъци гладуват заради липса на стимулация. Дори преди пандемията нещата не изглеждаха добре - над половината от десетгодишните в страни с ниски и междинни приходи не можеха да прочетат елементарен абзац. Световната банка предизвестява, че този дял може да нарасне съвсем до две трети. Във всички страни затварянето на учебните заведения ще разшири пропастта сред учениците с по-добро обществено състояние (тези, които имат лични iPad-и и лични стаи, в които да учат от разстояние) и тези в неравностойно състояние (които постоянно не разполагат с сходни екстри).

В същото време трусът в системата, провокиран от коронавирус, дава опция на учебните заведения да станат по-добри. Толкова доста възпитаници имат толкоз доста за наваксване, че преподавателите са принудени да търсят най-ефективните способи за това. Някои богати страни оферират спомагателни уроци за изоставащите - самостоятелно или в дребни групи. Някои небогати страни опростяват претрупаните си образователни стратегии и дават на учителите повече независимост да се отклоняват от утвърдените от държавното управление учебници и да отделят повече време на четенето и математиката.
Само 2% от средствата, налети в стратегии за възобновяване от коронавирус рецесията, отидоха за обучение.
Опитът с отдалеченото преподаване даде на учителите натоварен курс по просветителни технологии. Уроците онлайн може да станат по-ефективни, в случай че преподавателите са добре готови и им бъде позволено да опитват. Софтуерът може да направи опита на учениците в класните стаи по-персонализиран, тъй че да бъдат обучавани съгласно личните им умения и прогрес с материала. А в случай че учителите бъдат освободени от монотонните си задания, в това число и от огромна част от оценяването, която може да бъде поета от програмен продукт, те ще имат повече време за учениците, които се нуждаят от най-вече помощ.

Пандемията ясно акцентира по какъв начин фамилната среда въздейства на университетските триумфи. Пълноценното хранене, поощряващите ученето родители и домът, цялостен с книги, постоянно са били мощно преимущество. Последната година сподели нуждата от обществени служащи, които да оказват помощ на възпитаници в неравностойно състояние - да се уверят, че имат очила, с които може да разчетат урока си на екрана да вземем за пример, или да оказват помощ на родителите с попълването на документи. Училищата могат да оферират и съвещания за психологично здраве, както и да свържат учениците с организации, които оказват помощ за решаването на разсейващи битови проблеми.
Капитал - брой 26
За жал прекомерно малко държавни управления поставят даже минимални старания да наваксат за изгубеното време. Само 2% от средствата, налети в стратегии за възобновяване от ковид-19, отидоха за обучение. Според изследване на Организация на обединените нации децата, които не са съумели да вдървен значими уроци по време на локдауните, може да продължат да изостават.

В Съединени американски щати единствено 20% от спомагателните пари за учебните заведения са за наваксване на материала. Голяма част от средствата ще бъдат изхарчени за неправилен " хигиеничен спектакъл " - като пластмасови разделители сред чиновете, които вършат визията на дъската или чуването на учителя по-трудно. Две трети от бедните страни по света са орязали разноските за обучение. Парите не са всичко, само че даже в положителни времена най-бедните харчеха единствено по 48 $ на година на възпитаник, което не е задоволително. (Богатите страни харчат приблизително по 8500 $ на възпитаник.)

Правителствата постоянно неглижират образованието - подобряването му коства пари и може да провокира конфликти с авторитетни групи като учителските профсъюзи. А изгодите ще дойдат чак откакто политиците изоставен сегашните си позиции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР