Децата до 10-годишна възраст произвеждат в пъти повече антитела срещу

...
Децата до 10-годишна възраст произвеждат в пъти повече антитела срещу
Коментари Харесай

Проучване: Децата произвеждат много повече антитела от родителите си

Децата до 10-годишна възраст създават в пъти повече антитела против COVID-19 от възрастните, сочи ново изследване, оповестено в " ДЖАМА Нетуърк опън “.

Това дава известно пояснение за какво децата са по-малко податливи на затруднения при боледуване от ковид , само че все пак създателите прецизират, че трябват спомагателни проучвания.

Екипът от " Уеил Корнел Медисин “ е изследвал съвсем 32 000 теста за антитела от Ню Йорк, направени в интервала април – август 2020 година При тестванията на 1200 деца 17% са дали резултат за остаряла зараза с ковид , а при 30 000 възрастни – 19%.

След това учените изследвали пробите на част от тези пациенти – 85 деца и 3648 възрастни, като обърнали особено внимание на равнищата на имуноглобулин G или IgG антителата.

Тези антитела имат обезвреждащ резултат, когато се свържат с шиповидния протеин на вируса и не му разрешават да проникне в клетките.

32 от децата на възраст от една до 10 години посочили извънредно високи равнища на този вид антитела – пет пъти по-високи спрямо 127 възрастни от 19 до 24 години.

Накрая учените сравнили тези резултати с други 126 пациента на възраст от една до 24 години, като нито един от тях не е карал тежка ковид на зараза.

В последната група децата на възраст от една до 10 години имали приблизително два пъти по-високи равнища на IgG антитела спрямо тези на възраст от 11 до 18 години. По-големите деца, пък, имали два пъти повече от същите антитела, спрямо младежите на възраст от 19 до 24 години.

" Нашите открития сочат, че разликите в клиничните прояви на ковид а при дребните пациенти може би се дължат на зависеща от възрастта имунна реакция “, сочат учените.

Фактите от началото на пандемията до момента сочат, че децата са доста по-малко наранени от ковид а и това е контра интуитивно, споделят медици. Малките деца нормално карат респираторните инфекции много по-тежко от възрастните, само че за ковид ът това не важи.

Друго изследване, оповестено в " Нейчър къмюникейшънс “, сочи, че децата евентуално имат доста по-активен присъщ имунитет – това е първата линия отбрана на тялото ни, още преди да се образуват обезвреждащите антитела. В този тип имунитет основна роля играят кафези като неутрофилите, които патрулират из тялото и търсят инфекции.

Друга доктрина, която също към момента не е потвърдена е, че децата имат доста по-малко клетъчни рецептори от вида АСЕ2, които ковид ът употребява, с цел да навлезе в клетките.

Учените от новото изследване, обаче, показват и един абсурд – въпреки антителата измежду младежите да са най-ниски измежду боледуване, те се усилват с възрастта, само че в това време по-възрастните хора са по-уязвими при зараза.

Медиците признават, че не могат да обяснят този абсурд изцяло. Според тях една от опциите за високата смъртност при възрастни пациенти са най-много съпътстващите заболявания
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР