Децата днес не четат книгите, които родителите и бабите им

...
Децата днес не четат книгите, които родителите и бабите им
Коментари Харесай

Сдружение превръща четенето в удоволствие, а не досадно учене

Децата през днешния ден не четат книгите, които родителите и бабите им са чели като дребни. И всяко модерно дете се радва на книга, само че единствено в случай че тя е красива и предизвика вниманието му с илюстрациите и оформлението си. Различни са условията и към тематиката на модерната детска литература. Днес светът е друг, доста по-динамичен и е разбираемо, че типичен творби от минали век не са привлекателни за децата. За тях четенето на книги също би трябвало да бъде наслаждение, а доста го отъждествяват само като учене. Децата първо би трябвало да почувстват, да се зарадват, а по-късно идва разбирането на смисъла от прочетеното.
 14-5-olga  14-4-mira  14-2-miraolga  14-1
Подобни хрумвания движат и активността на основателите на съдружие “Пътуващите книги на Стара Загора ”, които от три години са съумели да отключат любовта към книгата у доста хора – и деца, и възрастни.

“Хората в неравностойно състояние нямат достъп до книги –
доста малко
от тях посещават библиотека
или имат пари,


с цел да влязат в книжарница. Чрез методите на библиотерапията взехме решение, че можем да достигнем до тях – сподели ръководителят на “Пътуващите книги ” Олга Клисурова. Тя изяснява, че посредством четене на подобаващи книги хората от разнообразни възрасти и обществен статус могат по-леко и бързо да позволяват личните си проблеми. Проектът “Пътуваща библиотека ” е подкрепят от Райфайзенбанк и сега още веднъж се набират средства от чиновници на банката. С парите ще бъде закупена модерна литература за библиотеките в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора и в Кризисния център за дами и деца, претърпели домашно принуждение към съдружие “Самаряни ”. Инициативата ще стартира при започване на 2018 година.

Ще се организират регулярни срещи за взаимно четене и разискване на книги с консултанти по библиотерапия и арттерапия.
“Опитът ни демонстрира, че в действителност има смисъл от това, което вършим. Миналата година със събраните средства направихме

седем читални за деца в Казанлък  и в пловдивски села.


В дребните обитаеми места библиотечните фондове на читалищата са доста лимитирани ” – изяснява Олга Клисурова. Там не попадат най-новите книги, книжарниците също не оферират модерна и атрактивно илюстрирана литература. Оказва се, че в селата и дребните градчета и децата, и не дребна част от техните родители не са виждали съвременна книга и литературата свършва със наложителните заглавия, които им дават в учебно заведение. “Когато видиш необятно отворените им любопитни към книгата очи, значи сме си свършили работата, а това е най-голямото задоволство ” – споделя Олга Клисурова и е уверена, че таблетът или телефонът не може да замести книгата в детските ръце.

“Правехме читалните измежду природата, на които участваха и родителите. Четяхме и обсъждахме, което разрешава на децата да се вълнуват, да мислят и да споделят претърпяното. След това организирахме работилничка, в която всеки дребен четец рисува усещанията си от книжката, или създава предмет. Четенето зарежда децата с страсти и въображение да творят. Една от книжките се споделяше “Какво е да си мощен ” и те ни демонстрираха тяхната мощ да танцуват, включихме се и ние. В село Кортен четохме край реката къси приказки за досънуване, които ги провокираха да разсъждават и да мечтаят. Най-радващо за нас е, че по-късно децата не престават да посещават читалищните библиотеки, в които сме оставили закупените книги ” – добави Мирослава Балдаранова, представител на “Пътуващите книги ”.

Към сдружението е основан и детски спектакъл, в който

играят участниците в първата читалня,

проведена в Стара Загора. Родителите им са мощно съпричастни с тези занимания и костюмите са закупени със средства, дарени от тях. Малките артисти към този момент имат предложения да гостуват с представления на свои връстници.

Заключителното събитие по плана, ориентиран към подрастващите читатели, ще се състои на 2 декември от 11 часа в постройката на Радио Стара Загора. Всички рисунки и направени от тях предмети ще бъдат показани на галерия. Малките артисти ще вземат участие с представленията “Наръчник за мечтатели ” и “Мечо Пух ”. Декорите също са основани от детски ръце.

Сдружение “Пътуващите книги на Стара Загора ” поддържа и млади гении посредством образуване на състезания за текстове. Произведения на отличените от първите две издания към този момент са издадени в алманах.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР