Децата без родителска грижа са изложени на повишен риск от

...
Децата без родителска грижа са изложени на повишен риск от
Коментари Харесай

ООН и УНИЦЕФ: Непридружените и разделени деца, бягащи от Украйна, трябва да бъдат защитени

Децата без родителска грижа са изложени на нараснал риск от принуждение, малтретиране и употреба изключително когато тези деца пресичат граници

През миналата седмица над един милион бежанци бяха принудени да изоставен Украйна в търсене на сигурност и отбрана, съобщи. Стотици хиляди от тях са деца, като огромна част са непридружени или са разграничени от родителите или членовете на фамилията си, оповестиха от УНИЦЕФ България. Децата без родителска грижа са изложени на нараснал риск от принуждение, малтретиране и употреба изключително когато тези деца пресичат граници. Рискът от трафик също нараства при изключителни обстановки.

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) и УНИЦЕФ приканват всички прилежащи и наранени страни да обезпечат навременно идентифициране и регистрация на непридружени и разграничени деца, бягащи от Украйна, откакто им дават достъп до тяхната територия.

Държавите би трябвало да предложат безвредни пространства за деца и фамилии директно след прекосяване на границата и да ги свържат с националните системи за протекция на детето. Настоящата изключителна обстановка също по този начин постанова бързо разширение на потенциала на споразуменията за незабавна помощ с тествани лица, които дават поддръжка и грижи. Необходимо е и други услуги в отбрана на децата да бъдат разширени, като да вземем за пример такива, свързани с попречване на насилието, учредено на пола, както и механизми за следене и събиране на фамилии.

За закрилата на разселените деца без техните фамилии, които се намират отвън рамките на страната им на генезис, от извънредно огромно значение е даването на краткотрайна приемна или друга грижа в границите на локалната общественост. Трябва да се положат всички старания за събиране на децата със фамилиите им, когато е допустимо, в случай че това събиране е в техен най-хубав интерес.

ВКБООН и УНИЦЕФ се ангажират да работят дружно, с цел да поддържат държавните институции да дават протекция на децата и да подсигуряват, че тяхната сигурност е главен приоритет.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР