Деца със сложни огнищни епилепсии вече имат нов шанс за

...
Деца със сложни огнищни епилепсии вече имат нов шанс за
Коментари Харесай

Ново оборудване за деца с епилепсия

Деца със комплицирани огнищни епилепсии към този момент имат нов късмет за лекуване и диагностика. Благодарение на ново съоръжение, дарено от самодейността " Българската Коледа ", на хора с тежки форми на епилепсия към този момент може да им бъде осъществено по едно и също време магнитно-резонансно проучване /ЯМР/ и електроенцефалография /ЕЕГ/ в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. Това комбинирано проучване спада към един от трите приети метода в света за най-високотехнологична локализация на източника. Методът е неповторим за България и не са доста местата в Европа, в които има опция за използването му.

" Това проучване спада към най-високо профилираните. Такива проучвания се вършат в доста малко центрове по света. Така че го считаме за едно изобретение, което ни слага в челния лист с центрове по света, занимаващи се с хирургия на епилепсия ", акцентира доктор Красимир Минкин, началник на Референтния център по функционална и епилептична хирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

" Бих могла като родител да кажа, че този ЕЕГ уред дава доста положителни благоприятни условия на докторите да се оправят с такива тежки епилепсии, което е доста добър късмет за дечицата да живеят един естествен и пълностоен живот. Защото да живееш от дребен с епилепсия, е доста тежко и заради стигмата, и заради самото заболяване. Това проучване ще помогне и на по-възрастни хора ", сподели пред Dariknews.bg Антоанета Витева, член на УС на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ).

Над 250 пациенти с тежки епилепсии са оперирани в Центъра по функционална неврохирургия на УМБАЛ " Св. Иван Рилски " за последните 10 години. В множеството случаи става въпрос за деца, защото заболяването се демонстрира най-често в детска възраст. При към 70% от пациентите е реализиран цялостен надзор над епилептичните пристъпи. Тази успеваемост е съизмерима с резултатите на водещите европейски центрове по епилептична хирургия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР