Деца от ОУ „Васил Левски” в Караджово ще сурвакат утре

...
Деца от ОУ „Васил Левски” в Караджово ще сурвакат утре
Коментари Харесай

Ромчета от Караджово сурвакат социалния министър за Банго...

Деца от ОУ „ Васил Левски” в Караджово ще сурвакат на следващия ден обществения министър Бисер Петков във връзка циганската Нова година – Банго Васил. Празникът, прочут още като Василица, е през днешния ден, само че ромчета от цялата страна ще обиколят основни държавни институции на патерица, с цел да показват своите традиции и да поднесат баница с късметчета на големците. Инициативата се организира за девета подред година от Център за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе”. Този път сурвакари от ромския етнос ще влязат в 36 ведомства единствено в столицата. Отделно има локални акции и по районите.

Социалният министър ще посрещне в 11 часа 9 деца от Караджово. Те са от 5. до 7. клас и показват и трите етноса, от които са децата в нашето учебно заведение, описа директорката на ОУ „ Васил Левски” Красимира Благоева. Тийнейджърите посещават извънкласна форма „ Фолклор на етносите” и ще носят костюми на своята етническа група. След като потанцуват и пресъздадат легендата за Банго Васил под управлението на учителката си Мая Здравчева, децата ще поднесат баница с шансове. Тя е приготвена особено от компанията, която дава отговор за храненето в учебното заведение. А в писането на късметчетата взели участие и децата. Някои от посланията гласят: „ Реализиране на всички начинания”, „ Пътуване от 1000 благи стартира с една стъпка”. След общественото министерство, децата от Караджово ще посетят и испанското посолство.

В това време ромчета от ОУ „ Граф Игнатиев” ще навестят дипломатите в посолството на Дания. Връстниците им от ОУ „ Отец Паисий” в село Искра пък отиват при белгийския дипломат. Посолството на Индия се падна тази година на децата от ОУ „ Христо Ботев” в Стамболийски.А в Държавната организация за протекция на детето ще гостува група от ОУ „ Св. св. Кирил и Методий” в Чешнигирово.

Сурвакарчета от цялата страна ще обиколят още МОН, Министерството на защитата, Министерството на външните работи, здравното министерство, Синдиката на българските учители, фондация „ Америка за България”.Да одобряват дребните посетители са изявили предпочитание и 8 посолства, измежду които на Англия, Съединени американски щати, Австрия, ЮАР.

Във вторник ромчета ще влязат и в Народното събрание. Тази година няма да има пратеници при президента. Заради изключителните ограничения за сигурност от „ Амалипе” не могли да доближат и до посетители от европредседателството.

Посрещането на ромската Нова година в Столипиново през днешния ден минава безшумно. След като етнолидерът Антон Карагьозов се дистанцира в последните години от превеждането на празненство с музика и лотария с петел, шпеков колбас и мастика, никой не можа да се прибере вкъщи с птица, която да сготви и да постави на трапезата. По обяд из махалата, в която преобладаващото население се самоопределя като турско, нямаше очевидно раздвижване. Жени пренасяха кофите от кюмбетата и изсипваха пепелта край контейнерите на ул. „ Ландос”. Музика гръмна единствено откъм ул. „ Батак”. Оказа се, че не е за Банго Васил, а ще има женитба.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР