На 21 май 2024 г. в Министерството на здравеопазването се

...
На 21 май 2024 г. в Министерството на здравеопазването се
Коментари Харесай

Следващи стъпки за Национална детска болница

На 21 май 2024 година в Министерството на здравеопазването се организира въвеждаща среща сред представители на ведомството, Здравната капиталова компания, Обществения съвет за детска болница, Европейската капиталова банка (ЕИБ) и консултантския консорциум, който ще изготви плановете за конструкция, функционална стратегия и проект за съоръжение и обзавеждане на Националната детска болница.

Целта на срещата беше да се очертаят стъпките към основаване на лечебно заведение от ново потомство, каквото досега страната ни не е изграждала.

Първата от тях е основаването на документ, който се назовава „ План за потенциала “ и включва отговор на основния въпрос за структурата на бъдещата болница. Този проект би трябвало да съдържа:
Профил на здравните услуги, които лечебното заведение би трябвало да предлага, като се проучва актуалното състояние и се планува 15-годишен небосвод.Дефиниране и количествено установяване на параметри на обмисляне (брой кревати, операционни зали, кабинети за съвещания и т.н.).Определяне на типа и обсега на здравните услуги, метода, по който ще се дават и пътя на пациента в границите на болничното заведение.
Този документ ще е подготвен след два месеца. След като в границите на 15 дни бъде разискван от българска страна и бележките на нашите институции бъдат отразени, въз основа на този проект ще стартира паралелна работа по другите два документа: функционална стратегия и проект за оборудването.

Функционалната стратегия включва:
Оразмеряване и подредба на типовете помещения;Определяне на връзките сред другите пространства и структури – по какъв начин би трябвало да са ситуирани и по какъв начин би трябвало да бъдат свързани между тях в границите на сградата;Изготвяне на обстоен лист на оборудванията за настаняване и оборудването;Създаване на база данни с подробна информация за характерностите на 40 вида помещения;Създаване на примерни 3D планове за всяко от описаните 40 вида пространства.

Планът за оборудването включва:
Определяне на потребностите от софтуерно и битово съоръжение по макрокатегории, подкатегории и т.н.;Списък на нужното съоръжение за всяко настрана помещение;Разработване на цялостна и частична количествена сметка по листата за оборудване;Очакван прелиминарен бюджет;Интегриране въз основата данни от функционалната стратегия с данните за съоръжение и обзавеждане;Препоръки за тактика за закупуване на оборудването.
Тези два документа ще са подготвени в границите на 5 месеца и също ще би трябвало да бъдат публично признати от българска страна.

Междувременно през юли е планувано двама души, избрани от българска страна, да посетят две аналогични профилирани педиатрични лечебни заведения в Испания, да се срещнат с метода им на действие и процесите на имплементиране на модерните технологии в тях.

Ангажиментът на консултантите приключва с правене на заключителен отчет, който да даде рекомендации за:
Стратегия за възлагане на публични поръчкиСтратегия за ръководство на плана, която да обезпечи резистентност и качествоПрепоръки по отношение на нужните експертни функции и профили при съставяне на екипа за ръководство на плана
Този финален отчет би трябвало да е подготвен в края на януари 2024 г. 

Кой ще работи по този план?

В консултантския екип влизат чиновници от дивизия „ Здравеопазване “ на Европейската капиталова банка. Испанската компания, която банката е наела за създаването на плана, има интернационален опит в инфраструктурните планове, включително в планирането на дизайна и процесите на над 200 лечебни заведения допълнително от 10 страни.

Компанията има опит и в България, защото е съветвала планирането на детската болница в Бургас. По време на срещата консултантите описаха, че работата по плана в Бургас е лишила повече време, поради потребността от в началото запознаване с българската нормативна уредба. Натрупаният опит и познания за особеностите на българската здравна система ще бъдат от изгода при създаването на документите за бъдещата Национална детска болница. Освен това, в екипа са включени български специалисти, които ще дават отговор точно за координиране на всички рекомендации с условията на националната уредба.

На срещата в Министерството на здравеопазването специалистите подчертаха, че подготвяните от тях отчети не са архитектурен план, само че съдържат всички предварителни изследвания, нужни за качествено задание и в следствие – първокласен план.

Споразумението сред Здравната капиталова компания и Европейска инвестиционна банка не включва и цялостен финансов и стопански разбор. Изготвените документи обаче ще дадат опция за доста по-ясно и точно остойностяване на плана за Национална детска болница.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР