Деца от Брезово трупат отсъствия заради липсата на медицинско обслужване,

...
Деца от Брезово трупат отсъствия заради липсата на медицинско обслужване,
Коментари Харесай

В Брезово учениците трупат отсъствия, защото няма лекар

Деца от Брезово натрупат отсъствия поради неналичието на здравно обслужване, сигнализира шефът на СУ „ Христо Смирненски ” Милко Сарафов. Без учебното заведение да е средищно, в него учат деца от 14 обитаеми места в 4 общини. В градчето няма непрекъснато общопрактикуващ доктор, той идва за няколко часа в седмицата. „ Ученикът се разболява в понеделник. Джипито идва чак в петък от 10 до 12 часа. Майката отива да вземе записка, само че докторът отхвърля, тъй като не може да я издаде със остаряла дата ”, разказа школският началник. Училището също не може да извини отсъствията.

Друг проблем, който води до натрупването им, е вътрешната миграция - цели ромски семейства се местят от едно обитаемо място в друго. Нямат адресна регистрация, нито имунизационен картон. Когато Сарафов лобира локалното джипи да ги поеме, то отхвърля заради тези две аргументи. Така децата остават без персонален доктор и няма кой да издаде извинителна записка, даже да има причина за неявяване.

Когато видя по коридора да идват дете, майка и баба, към този момент знам какво ще последва, показа още Сарафов. Намислили са да отписват ученика, само че майката и бащата са необразовани, а бабата декларира: „ Аз ще пиша! ”. В Брезово смогнали да реинтегрират 14 деца, след това 5 от тях отново отпаднали. Има възпитателни каузи, наложени санкции, само че не се заплащат и се върти порочният кръг. Учителите вървят на адреси, прибират децата, родителите дават обещание да ги пратят, на другия ден отново ги няма.

От Розино описаха, че постоянно ромски фамилии нямат 3 лв. да платят таксата, която се събира от възпитаници за издаване на здравна записка. Има и такива, чиито родители не могат да платят наложителните проучвания при започване на образователната година. Така децата не могат да бъдат признати. От РУО и МОН посъветваха тези средства да се обезпечават от сумата, която школото получава от обществените като спрени детски поради отсъствия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР