Детето постъпи на 20-ти събота вечерта, беше прегледано, бяха направени

...
Детето постъпи на 20-ти събота вечерта, беше прегледано, бяха направени
Коментари Харесай

Д-р Валентин Точков: Тримесечното бебе с коклюш от Велико Търново вече е добре

" Детето постъпи на 20-ти събота вечерта, беше прегледано, бяха направени проучвания, с които се откри, че детето е с прояви на пневмония. Фактически това е едно от затрудненията на болестта коклюш ", сподели в " Денят стартира " доктор Валентин Точков - шеф на детско поделение в МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов ".

Д-р Точков добави, че кърмачето на три месеца е пристигнало при лекарския екип от Холандия. Детето се е разболяло там. Проведено е лекуване и бебето е изписано от болничното заведение, само че то траяло да кашля и родителите му вземат решение да се върнат в България, с цел да го прегледат в Търново. Лекарите одобряват в болница тримесечното бебе, което е с усложнено положение - мъчно дишане и мъчителна кашлица.

" Това е едно затруднено дишане с пристъпи на прекъсване на дишането ", добави доктор Точков.

Лекарят уточни, че бебето към този момент е в положително положение след извършения надзорен обзор.

 

" Тази пневномия не се разграничава от останалите. Децата могат да получат дихателна непълнота, само че когато се стартира навременно лекуване, мисля, че не можем да получим затруднения и по този начин ще се стигне до един удобен край ", изясни началникът на детското поделение в МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов ".

Случаите, регистрирани в област Велико Търново през предходната седмица, са общо 4. Положителни проби са дали още три деца – на 7 години, на 15 години и на 17 години.

От РЗИ прецизират, че при три от случаите се касае за възпитаници с постоянен имунизационен статус за възрастта, като под здравно наблюдаване и карантина в границите на класа са сложени контактните и са разпоредени противоепидемични ограничения (почистване, стерилизация на повърхности в пространствата и проветряване). Четвъртият случай е на неимунизирано дете, което е лабораторно доказано отвън страната с последвала хоспитализация в МБАЛ " Д-р Стефан Черкезов “.

Данните за страната демонстрират, че най-засегнати от болестта са децата. Те са над 90% от всички докладвани случаи, измежду тях рисковата група от затруднения и хоспитализация са тези до 1 година, като 84 % от тях са неимунизирани заради ненавършена възраст и други аргументи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР