Детето, което беше транспортирано с военния Спартан за спешна трансплантация

...
Детето, което беше транспортирано с военния Спартан за спешна трансплантация
Коментари Харесай

Лечението на детето, транспортирано с военния „Спартан” до Любляна, ще продължи около месец

Детето, което беше превозено с военния „ Спартан ” за незабавна трансплантация е кацнало сполучливо в Любляна. Това заяви на брифинг проф. Добрин Константинов, шеф на детската клиника по онкохематология в ИСУЛ.

Единайсетгодишното дете се лекува от две години от лимфобластна левкемия. Случаят е единствен у нас, защото първи път се стига до този стадий на лекуване. В Словения лекуването, което следва не може да бъде направено у нас. То ще продължи към месец.

По думите на професора няма проблем с липса на експерти за процедурата, която ще бъде осъществена в Любляна, само че условията са прекомерно високи и малко центрове в Европа я вършат. Финансирането на лекуването идва по линия на НЗОК. Първоначално този способ е коствал над 1 млн. евро, до момента в който в този момент е много по-ниска и налична цената. Отново обаче изисква висока специализация и средства.

„ Състоянието на детето заради болестта сътвори сериозни стойности на неговите кръвни индикатори. Това увеличи риска и се наложи превозване. Затова и се обърнахме към всички инстанции. Всички реагираха извънредно бързо, преди всичко министърът на опазването на здравето стремително задвижи нещата, след това и Министерството на защитата ”, изясни проф. Константинов.

Такъв метод, който е безусловно реформаторски, евентуално ще бъде бъдещето, уточни още той.

Заболяването, за което става дума, е най-честото в детската възраст от групата на злокачествените, уточни проф. Константинов. Той добави, че у нас има висок % на успеваемост при общоприетоо лекуване, само че има % пациенти с особена форма на лимфобластна левкемия, с доста рискови фактори, при които общоприетото лекуване не е задоволително.

Един от нашите лекари съпровожда детето и ще остане една седмица в центъра. Надеждите са последователно този способ да навлезе и в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР