Дете на година и половина и ученик от Пловдив са

...
Дете на година и половина и ученик от Пловдив са
Коментари Харесай

Коклюш плъзна и в Пловдив

Дете на година и половина и възпитаник от Пловдив са първите случаи на коклюш за 2024-а в града под тепетата. Това заяви шефката на дирекция „ Надзор на заразните заболявания “ в Регионалната здравна ревизия доктор Милена Панайотова.
По-малкото е контактувало единствено родителите си. Наблюдават се съучениците на по-голямото. И при двете болестта протича леко с помощта на направените им имунизации и не се е стигнало до приемането им в болница “, посочи доктор Панайотова.

Във всички градове на страната всекидневно се записват болни от забравената болест. По думите на инфекционисти повода е, че всеобщо у нас родители пропущат или съзнателно не слагат имунизациите от наложителния имунизационен календар. Така ваксиналното покритие спада и рискът от епидемии към този момент е напълно действителен.

Столични учебни заведения едно по едно пламват с коклюш, като броят на инфектираните възпитаници се усилва. След като от 145. ОУ първи оповестиха, че имат 8 инфектирани възпитаници, в още няколко школа деца позитивираха за магарешка кашлица. Едното от тях е Италианският колеж в Горна баня, научи “Труд news ”.

“Болните се усилват и картината е динамична. В понеделник единствено за София имаше публично 9 регистрирани, а във вторник те към този момент са нарастнали до 30 ”, съобщи за “Труд news ” проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

Държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев също предизвести от опасност забравените заболявания да се завърнат и образуват епидемиологични гърмежи. Особено в затворени общности и пространства на учебни заведения и детски градини.

Инфекцията покоси и дъщерята на починалия публицист и водещ Димитър Цонев. Деси Цонева призна, че цялото є семейство се бори с коклюш, а най-притеснена е за децата си, които безусловно кашлят като магарета. Така са наричали в предишното коклюша – магарешка кашлица. Тя е продължителна и упорита, а болният е в положение да заразява близките над 40 дни. “Моля за препоръки по какъв начин да се оправим ”, написа в обществените мрежи Цонева. Синът є Янчо Таков-Младши учи в влиятелния Италиански колеж в Горна баня. Предполага се, че точно ученикът е донесъл у дома инфекцията.

Междувременно от началото на годината здравните управляващи регистрират 10 пъти повече заболели в съпоставяне със същия интервал на 2023 година. По данни на здравното ведомство над 24 000 деца в България не са създали цялостен курс на имунизация против коклюш.

В морската ни столица има по 5 нови случая на седмица. Враца и Монтана също се снабдиха с първите за годината публично регистрирани заболели. Бройката на нерегистрираните евентуално е в пъти повече, безапелационни са лекари, учители и родители.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР