Десноцентристката Нова демокрация“ на премиера Кириакос Мицотакис спечели парламентарните избори

...
Десноцентристката Нова демокрация“ на премиера Кириакос Мицотакис спечели парламентарните избори
Коментари Харесай

„Нова демокрация“ спечели изборите в Гърция, но Мицотакис се готви за нови избори в търсене на пълно мнозинство в парламента

Десноцентристката „ Нова народна власт “ на премиера Кириакос Мицотакис завоюва парламентарните избори в Гърция, само че петима депутати не ѝ доближават за болшинство.

„ Нова народна власт “ има опция за коалиция с ПАСОК, само че късно през нощта, в послание към своите гласоподаватели министър председателят Мицотакис удостовери, че ще върви към привикване на нови избори, като задачата е да получи цялостно болшинство в Народното събрание.

„ Горд съм и разчувствуван, само че чувствам и тежката отговорност, която този резултат носи. Обещавам, че ще работя още по-усърдно, с цел да оправдая доверието ви. Резултатът ясно демонстрира – жителите желаят мощно държавно управление, с небосвод за четиригодишен мандат, с цел да можем още по-бързо да покрием изгубеното, което ни дели от Европа “, сподели Мицотакис.

За „ Нова народна власт “ са дали своят вот към 41% от гласоподавателите. На второ място се подрежда лявата партия Сириза на Алексис Ципрас, която е получила поддръжката на към 20 на 100 от гласоподавателите. На трето място е социалистическото придвижване ПАСОК, с малко над 11%. Данните са на Министерството на вътрешните работи на Гърция при обработени малко над 97% от протоколите.

„ Резултатът от изборите е извънредно отрицателен за „ Сириза “. Поздравих господин Мицотакис за успеха. В борбата има спечелили и губещи. Изборният цикъл обаче към момента не е завършил, защото евентуално ще има нови избори. Така че не разполагаме с лукса да губим време. Незабавно би трябвало да създадем всички нужни промени, с цел да водим идната решаваща изборна борба при допустимо най-хубави условия “, съобщи Алексис Ципрас след вота.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР