Десислава Атанасова наруши т.нар. джентълменското споразумение между двете коалиции. Това

...
Десислава Атанасова наруши т.нар. джентълменското споразумение между двете коалиции. Това
Коментари Харесай

ПП-ДБ намериха за какво да се разсърдят. Обвиниха ГЕРБ

Десислава Атанасова наруши така наречен " джентълменското съглашение " сред двете обединения. Това разгласи на брифинг депутатът от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

Повод за това стана несполучливият опит на ПП-ДБ да внесе в пленарната зала предложение за избиране на ръководител на Правната комисия. Предложението им беше отхвърлено, а от ГЕРБ-СДС предложиха въпросът за избор на ръководители и заместник-председатели на комисиите да бъде решен след председателски съвет.
-->
По време на председателския съвет Денков съобщи: " Виждаме, че въпреки и постепенно, Народното събрание стартира да влиза във функционалностите си и да приготвя законопроекти. В тази връзка има импортирано предложение за включване на точка в дневния ред за избор на ръководител на комисията по правни въпроси. "

Той посочи, че молбата му е, в случай че може да се включи тази точка за гласоподаване още през днешния ден. Това ще разреши да се приготвят по-добре законопроектите за разискване в правната комисия за идната седмица, счита Денков.

Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) предложи след привършване на чуването на служебния финансов министър, да пресечен съвещанието за председателски съвет, тъй като на последния председателски съвет всички ръководители на парламентарни групи са прецизирали няколко неща. Първото, от които беше, и това към този момент се реализира, че ръководителят насрочва съвещание на комисиите и показва кой краткотрайно да ги ръководи, уточни Атанасова.

Тя посочи, че второто е било, че през тази седмица всички комисии са заседавали и сами са определили за идната седмица дневния ред на съвещанията си. Тя счита, че е доста по-логично и правилно по отношение на всички ръководители на ПГ, които са взели участие в това разискване, още веднъж да създадат съвещание на председателски съвет и да разясняват всички председателски и заместник-председателски места в непрекъснатите комисии. Изведени отвън скоби, една или друга комисия, само може да се случи, в случай че през днешния ден в 17:00 ч. на срещата, която ние имаме с сътрудниците от ПП-ДБ, реализираме съглашение за общо ръководство, съобщи Атанасова.

Народните представители не поддържаха предлагането на Денков за включване на новата точка в дневния ред.

На последвалия брифинг на ПП-ДБ Денков съобщи: 

Това би трябвало да стане ясно на всички - това изяснява за какво би трябвало да сме деликатни с ГЕРБ-СДС, тъй като във всеки един миг може да се окаже, че за това, което сме се споразумявали, няма да бъде спазено, без спомагателни условия или с сложени други акценти, Аз се надявам, че ГЕРБ-СДС ще се върнат към позицията, която преди този момент сме прецизирали.

По думите на ген. Атанас Атанасов от " Продължаваме промяната - Демократична България ", доверието е най-важното в политиката. Той попита по какъв начин ГЕРБ чакат поддръжка за първия мандат, откакто нарушават едно джентълменско съглашение.Атанас Атанасов попита по какъв начин да бъдем уверени в общи дейности откакто не се съблюдават кавалерски съглашения. 

От обединението не пожелаха да отговорят на журналистически въпроси след направеното изказване, въпреки, че публицистите ги приканиха. 

Веднага по-късно брифинг даде ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя отхвърли обвиняванията. 

  " Джентълменското съглашение сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не е изчерпано. И тогава, и в този момент, то беше дружно с уговорката Народно събрание да работи повече от 3 месеца, с цел да има ротация на ръководителя и на Народното събрание, и на правната комисия. Единствено от нас и от тях зависи животът на Народно събрание да бъде дълъг и да излъчи държавно управление ", уточни ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Атанасова акцентира, че се надява, че ПП-ДБ ще обезпечат дългия живот на българския парламент като поддържат кабинета на Мария Габриел.

При така наречен " джентълменско съглашение ", ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разгласи, че е вероятен ротационен принцип при избора на ръководител на Народно събрание и на ръководител на Комисията по правни въпроси, при изискване че Народното събрание работи повече от три месеца. Тогава тя изясни, че ротационното председателство няма по какъв начин да бъде скрепено с решение на Народно събрание, а е джентълменско съглашение сред двете най-големи политически сили в 49-ото Народно заседание, написа dir.bg. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР