Деси ВЕЛЕВАЗатъването на градския транспорт на София продължава с бързи

...
Деси ВЕЛЕВАЗатъването на градския транспорт на София продължава с бързи
Коментари Харесай

Транспортът на София е във финансова дупка

Деси ВЕЛЕВА

Затъването на градския превоз на София продължава с бързи темпове и ръководещите Столичната община вършат обезверени опити да го спасят със заеми. И трите транспортни сдружения, които стопанисват електротранспорта, автотранспорта и метрото, са с просрочени отговорности и към този момент съумяват да се оправят само с навременното погашение на заплатите на чиновниците си. В останалите посоки се натрупат отговорности и по тази причина за следващ път през последната година ще се направи опит превозът да бъде избавен от банкрут посредством нов заем. Като причина за проблемите до момента се акцентираха пандемията и спадът на пасажери и доходи, до момента в който през последните седмици се показва и енергийната рецесия.

Този път заемът ще се отпусне на общинското сдружение " Център за градска подвижност ", което ще разплати осъществената транспортна задача на " Столичен електротранспорт " и " Метрополитен ". С транша пък те ще изчистят част от просрочените си отговорности. Според вносителя на отчета с предлагането за заем Карлос Контрера, ръководител на транспортната комисия към СОС и консултант от Вътрешна македонска революционна организация, задълженията са насъбрани поради спада в продажбата на билети и увеличаващата се цена на силата.

Към 1 декември електротранспортът има просрочки от над 9 млн. лв., половината от които са за аварийни елементи, 1,8 млн. лв. са за ремонт на тролеите и трамваите, а близо 600 000 лева - за електрическа енергия. Тъй като сдружението няма налични средства, то е изправено пред опасността от запори. Над 9,7 млн. лв. са просрочените отговорности и на " Метрополитен ". Половината от сумата обаче е дължима към Столична дирекция на вътрешните работи за защита на метрото. Другата основна част е за неизплатена електрическа енергия и природен газ.

За да се спасят сдруженията, Столичната община ще отпусне заем на ЦГМ от 4,4 млн. лв., като три четвърти от парите ще бъдат предоставени за метрото.

Това не е първият заем за нереформирания столичен превоз. През април предходната година бяха отпуснати 4,8 млн. лв. за двете закъсали сдружения още веднъж посредством ЦГМ. Тогава обаче по-големия дял взе електротранспортът. Центърът за градска подвижност дължи средства и по различен заем от 2020 година - 15 млн. лв., на Българската банка за развиване. Само преди месец заем от 6 млн. лв. получи автотранспортът, който също е пред колапс и с 11,5 млн. лв. просрочени отговорности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР