Десетото издание започва утре, а вече няма билети за откриващия

...
Десетото издание започва утре, а вече няма билети за откриващия
Коментари Харесай

Филм от 145 минутен кадър открива София МЕНАР

Десетото издание стартира на следващия ден, а към този момент няма билети за откриващия филм „ Кръговрат “, и за нас е огромна наслада, че провокираме толкоз интерес измежду българските фенове на киното. С тези думи Здравко Григоров стартира представянето в ефира на БНР на юбилейното 10-то издание на Филмовия фестивал София МЕНАР (Sofia MENAR Film Festival), който се провежда от Сдружение " Позор " и среща българската аудитория с най-хубавото от игралното документалното и късометражното кино на Близкия изток Централна Азия и Северна Африка, както и с културата и традициите на ислямския свят.
Фестивалът показва друг дух и разнообразни култури, непознати в България режисьори и артисти и особено подбрани тематични събития, свързани с страните от този район, както и с обичаите на етическите групи в него.

Първите две-три години фестивалът бе към момента доста дребен, споделя Григоров:

Получавахме доста малко филми. Ние се опитвахме да намерим филмите, които да покажем на феновете От известно време към този момент сме затрупани със заглавия и в действителност това се оказа един от най-трудоемките процеси по време на подготовката - изглеждането на хилядите филми, които идват преди оповестяването на фестивалната програма… Тази година специфична имаше над 2000 заглавия, които дойдоха, с цел да може да изберем от тях четиридесетте, които ще покажем на феновете. С времето видяхме, че няма смисъл да демонстрираме огромен брой заглавия и по тази причина сме се лимитирали до 40. Мисля, че това е оптималния вид феновете да могат да видят качествено кино, без да се пресищат от него.

Според Григоров акцент в програмата през 2018 година е новото иранско кино. Освен „ Кръговрат “ в програмата са включени и други дебютни ирански кинотворби – „ Бордна карта “ и „ Италия, Италия “, които кинокритикът предлага на зрителите, „ с цел да видят по какъв начин се върша новото потомство ирански режисьори “.

Програмата на десетото издание планува и провеждането на „ Диван сарай “, където се сплотяват киното и литературата, като в „ Дома на киното “, преди прожекцията на филм от фестивалната селекция, се провеждат литературни четения и се показват създатели от Близкия изток и Северна Африка.

Филмът „ Кръговрат “ на режисьора Мехди Фард Гадери споделя за шест фамилии, които пътуват в разнообразни купета на нощния трен. Техните разнообразни истории се преплитат, с цел да се окаже най-после, че всеки има нещо общо с хората от прилежащото купе и ориста му е повлияна от протичащото се във влака, добавя уредникът:

Интересното за този филм е, че той е сниман в един доста дълъг 145 минутен кадър. И това го направи един от шлагерите на доста интернационалните фестивали. Ние сме доста удовлетворени, че ще успеем да открием фестивала с този филм и че българските фенове също ще могат да се насладят на него.

Още за фестивала и филмите в програмата му в Дома на киното, Културен център G8, Eвросинема и Чешкия център в столицата можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР