Десетки войници бяха убити в боевете между съседните държави Армения

...
Десетки войници бяха убити в боевете между съседните държави Армения
Коментари Харесай

Десетки загинали при сблъсъците между Армения и Азербайджан

Десетки бойци бяха убити в боевете сред прилежащите страни Армения и Азербайджан. Премиерът на Армения Никол Пашинян сподели, че 49 бойци са починали при конфликти през нощта.

В тирада пред Народното събрание министър председателят упрекна Азербайджан, че е нападнал няколко арменски града, в това число Джермук, Горис и Капан. Пашинян сподели, че офанзивите са осъществени, тъй като Баку не желае да договаря за статута на Нагорни Карабах - анклав, който се намира в Азербайджан, само че е обитаем най-вече с етнически арменци.

Според интернационално приетите граници той е твърдо част от Азербайджан, само че е обитаем с етнически арменци.

Предполага се, че Баку също е претърпял жертви, само че не е разгласил обществено изказване за броя на ранените или починалите.

Междувременно министерство на защитата съобщи, че боевете са били провокирани от огромен арменски опит за бойкот.

Боевете бяха наказани в интернационален проект, като държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че „ не може да има военно решение на спора “.

Русия, която е исторически близка с Армения, сподели, че продължаващият спор „ би трябвало да бъде позволен извънредно посредством политически и дипломатически средства ”.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че Армения би трябвало да спре с провокациите и да се концентрира върху мирните договаряния и съдействието в границите на съглашението, реализирано с Азербайджан. Чавушоглу организира телефонен диалог с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов по отношение на " арменските провокации " на азербайджанско-арменската граница. В пост в профила си в Туитър Чавушоглу заяви, че с сътрудника си Байрамов са разискали „ арменските провокации ” на границата сред Азербайджан и Армения.

„ Армения би трябвало да спре с провокациите. Тя би трябвало да се концентрира върху мирните договаряния и съдействието в границите на постигнатия с Азербайджан консенсус ”, уточни турският министър.

Боевете в понеделник вечер се считат за най-тежките от спора през 2020 година, при който бяха убити хиляди. Тази война приключи със договорка с посредничеството на Русия, съгласно която Армения изтегли войските си от окупираните региони към Нагорни Карабах.

Руски мироопазващи сили от близо 2000 души бяха ситуирани в региона като част от договарянията, където остават и през днешния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР