Десетки са ранени при масирани руски атаки с ракети и

...
Десетки са ранени при масирани руски атаки с ракети и
Коментари Харесай

Масирана руска атака с ракети и дронове срещу Киев и Одеса, десетки са ранени

Десетки са ранени при масирани съветски офанзиви с ракети и дронове против Киев и Одеса, оповестяват украинските управляващи, представени от международните медии и Българска телеграфна агенция.

Повече от 50 души бяха ранени през вчерашния ден при среднощна ракетна офанзива против Киев - най-големият брой ранени при сходно нахлуване от месеци насам и още една проява на засилващия се боен напън от страна на Русия, съобщи Франс прес.

Украйна е принудена да се отбранява след неуспеха на лятната си контраатака, още повече че Западът, отпред със Съединени американски щати, в този момент се колебае за размера на политическата, военната и финансовата поддръжка, която да окаже на Киев, показва Агенция Франс Прес.

Украинската противовъздушна защита смъкна десетте балистични ракети, изстреляни към 03:00 ч. локално време против Киев, само че отломките им паднаха в жилищни региони, в това число върху педиатрична болница. Не се оповестява за жертви и болничното заведение продължава да действа.

По данни на украинското здравно министерство обаче 53 души са били ранени в целия град, като 20 от тях са били настанени в болница, в това число две деца. От месеци насам Киев не е записал сходен брой ранени.

Атаката евентуално е била осъществена с ракети 48Н6, съобщи ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

Според известия в украинските медии единствено противовъздушните системи " Пейтриът " и САМП/T са способни да унищожават такива ракети, а Украйна разполага единствено с четири сходни системи, показва Агенция Франс Прес.

" Втора поредна вечер Одеса беше подложена на офанзива с дронове. Силите за противовъздушна защита точно отработиха всяка противникова цел. В резултат на падащи парчета от свалени дронове са нанесени вреди на жилищно общежитие. Пострадали са 11 души, измежду които 3 деца. Децата и двама възрастни са приети в болница. Две 8-годишни момчета и 12-годишно момиче са с контузни и със затворени черепно-мозъчни контузии, а възрастните са с комоцио и пострадвания ", заяви ръководителят на Одеската регионална военна администрация Олег Кипер в приложението Телеграм.

Кметът на Одеса Генадий Труханов разяснява следствията на следващата нощна офанзива в Одеса. " След вчерашната офанзива почина кротичък гражданин на 43 години. Днес пострадаха 11 души, измежду които има деца. На всички се оказва нужна здравна помощ ", показа кметът Труханов в приложението " Телеграм ".

На място работят чиновници на градските структури, които са обезпечили на потърпевшите храна и топли питиета.

В момента се взема решение въпросът за краткотрайно презаселване на поданици на Одеса, чиито жилища са потърпевши вследствие на офанзивата.

Спасителите навреме са потушили огъня и са разположили топлопункт.

По информация на формалните управляващи развалени са още 11 здания в черноморския украински град. Изгорели са два автомобила. Пожарът е сподавен.

Освен това късно във вторник по Одеса бяха изстреляни минимум девет съветски дрона " Шахед ", които също са били свалени.

Близо до това огромно пристанище в Южна Украйна беше опустошен огромен хангар, в който е имало камиони и коли, а наоколо бяха открити парчета, които евентуално са от дрон " Шахед ", заяви кореспондент на Агенция Франс Прес.

" Оказа се, че при свалянето на дроновете не всички са били изцяло унищожени ", съобщи Наталия Гуменюк, говорителка на армията в южната част на страната.

По думите ѝ една работилница за ремонт на коли се е запалила, като са потърпевши двама чиновници. Друг дрон е поразил пристанищни уреди, които към този момент няколко пъти са били обект на набези.

Русия към този момент не е коментирала тези удари. Руското министерство на защитата обаче съобщи през вчерашния ден, че самолети, дронове, ракети и артилерия са унищожили хранилища за муниции и обекти за произвеждане за дронове, без да прецизира по кое време и къде е станало това.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР