Десетки привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха сградата на американския конгрес.

...
Десетки привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха сградата на американския конгрес.
Коментари Харесай

Лидерите осъдиха събитията в САЩ. Борисов обаче мълчи

Десетки последователи на Доналд Тръмп щурмуваха постройката на американския конгрес. Четирима души починаха, до момента в който международните водачи следиха с смут хаосът, погълнал Вашингтон. Те описаха събитията като “позорни ”, “жалки ” и “шокиращи ”. Борисов обаче мълчи.
Премиери и президенти по целия свят приканиха Доналд Тръмп и неговите последователи да одобряват резултатите от изборите през ноември и да се пристъпи към мирното предаване на властта. Избраният демократ Джо Байдън би трябвало да встъпи в служба до две седмици.

" Подобни думи водят до актове на насилия - на стъпалата на Райхстага, а в този момент и в Капитола ", уточни външният министър Хайко Маас, до момента в който тръмписти нападнаха сърцето на Съединени американски щати. Той прикани Тръмп и последователите му най-сетне да одобряват решението на гласоподавателите и да престанат с опитите да попречат на демокрацията.

“Изходът от тези демократични избори би трябвало да бъде приет”, написа Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО и някогашен министър председател на Норвегия. Той предизвести, че светът гледа деликатно.

С апел за утешение на пристрастеностите се обърна и външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан. Той изрично съобщи, че насилието против американските институции е директна офанзива против демокрацията в страната.

“Осъждам всичко това. Волята и гласът на американците би трябвало да бъдат уважени”, добави още той.

Президентът Еманюел Макрон уточни, че вярата и другарството на французите е с американските жители и съобщи - това, което се случва в столицата Вашингтон няма нищо общо със Съединени американски щати.

Други упрекнаха хората на власт за това, което се случва. Според тях Тръмп и неговите съдружници носят цялата отговорност за “атаката против демокрацията”.

“Тръмп и редица членове на Конгреса носят голяма отговорност за това, което се случва. Демократичния развой при избора на един президент би трябвало да бъде уважен”, уточни шведския министър председател Стефан Льовен.

Премиерът на Англия също реагира. Борис Джонсън осъди офанзивите и назова сцените във Вашингтон “опозорителни”.

“САЩ се застъпват за демокрацията по целия свят и в този момент е жизненоважно да има кротичък и спретнат трансфер на власт”, уточни Джонсън.

Реагираха редица водачи. Българският министър председател Бойко Борисов обаче към момента мълчи.

Реакция няма нито във Фейсбук, където към този момент свикнахме да го виждаме през последната най-малко една година, нито пък в Twitter, обществената мрежа, която се употребява изключително интензивно освен в Съединени американски щати, само че и в други страни.

В края на 2019 година някогашният американски посланик и дипломат Джеймс Пардю съобщи в свое изявление пред “Дойче Веле”: Борисов и Тръмп доста си наподобяват.

Ето и съответният откъс:

“Много добре познавам премиера Борисов и мога да ви кажа, че те двамата с Тръмп доста си наподобяват. И несъмнено чудесно ще се схванат. И двамата залагат на национализма и на един избран, недодялан популизъм. И двамата не обичат свободните, самостоятелни и настъпателни медии. Според мен Борисов е по-хитър и доста по-успешен в своята инстинктивна политика вкъщи, в сравнение с Тръмп. Само дето управлява по-малка държава”.

Борисов обаче през днешния ден откри време за друго. Намери време задочно да отговори на Румен Радев по адрес на вчерашното изявление на президента, в което президентът съобщи, че Борисов и Пеевски са ортаци. Думите на Радев извадиха министър-председателя от Фейсбук, с цел да се появи на конференция на Националния действен щаб и да съобщи: Аз мога да му кажа че е съдружник с Черепа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР