Десетки планински спасители втори ден търсят 69-годишен турист, който изчезна

...
Десетки планински спасители втори ден търсят 69-годишен турист, който изчезна
Коментари Харесай

Втори ден без успех продължи издирването на изгубилия се турист в Пирин

Десетки планински спасители втори ден търсят 69-годишен екскурзиант, който изчезна в Пирин. Пламен Христов е в неопределеност от понеделник, когато е тръгнал на разходка към връх Вихрен. Според околните му той е умел алпинист.

" Някъде към връх Вихрен се е обадил завчера в 5:10 часа, че е на десетина минути под върха ", сподели Методи Баненски, ПСС Банско.

След като не се прибира в дома си, през вчерашния ден синът на Пламен подава сигнал за неговото изгубване. А екипи на Планинската избавителна работа от Банско и Сандански два следващи дни не стопират да търсят мъжа, макар неприятните условия в планината.

" Обходихме огромна част от периметъра, в който се чака да бъде открит изгубилият се екскурзиант. За страдание, метрологичната конюнктура много ни притисна, горе нещата са много съществени - мощен вятър с извънредно гъста мъгла, която не ни разрешава безвредно придвижване в това число и на нас, камо ли да бъде някой видян на по-голямо разстояние от десетина метра. Плюс снеговалеж ", сподели Атанас Уков, ПСС Банско.

Телефонът на изчезналия към момента е включен, само че дава свободно.

" За страдание, обсегът там е доста слаб, не е задоволителен, тъй че да бъде локализирано неговото местонахождение. Разпитали сме оптимален брой очевидци, хора, които са били в региона тези дни в планината, имаме много събрана информация по отношение на това къде е забелязан, с кого е разговарял и по този начин нататък ", добави Атанас Уков, ПСС Банско.

В ранния следобяд през днешния ден се наложи избавителната акция краткотрайно да бъде прекратена поради неприятното време в планината.

" Просто бяхме притиснати от метрологичната конюнктура. Ще продължим при първа опция ", сподели Атанас Уков.

" Можеше да постоим още много време, за жалост обаче времето не го разрешава ", съобщи Ивайло Валеов от ПСС Банско.

Добрата екипировка и подготовка на изчезналия екскурзиант дават вяра за щастлива развръзка.

" Условията сега горе в действителност са доста съществени, само че историята, статистиката демонстрира, че има хора, оживели в много по-сериозни условия, много по-дълго време в планината. Да, той е умел, знае доста, да се надяваме, че ще има шанс ", съобщи Атанас Уков.

В търсенето на мъжа през утрешния ден се чака да се включат още отряди на ПСС, както и дронове.

Автор: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР