Десетки миряни се стекоха в пловдивските храмове и запалиха свещички

...
Десетки миряни се стекоха в пловдивските храмове и запалиха свещички
Коментари Харесай

Митрополит Николай служи на имения си ден

Десетки миряни се стекоха в пловдивските храмове и възпламениха свещички за здраве на Никулден, а именникът митрополит Николай отслужи Света литургия в църквата „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец " в регион " Западен ". 

Сред присъстващите на службата бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, шефът на Командването на специфичните интервенции ген. Явор Матеев, предприемачът Георги Гергов, съветският дипломат Анатолий Макаров, написа " Марица ".

Преклониха се пред Господ и миряните, измежду които и две деца - Атанасий и Християн. Митрополитът ги подстрига за четци и им даде да прочетат случайна страница от библията. „ Първата степен на свещенството е това на четеца “, обърна се владиката към тях. 

Ритуалът за Никулден беше спазен, само че без курбан поради COVID-19.

Св. Николай е настойник на моряците, на риболовците, банкерите и на децата. По-малко знае се, че той покровителства още и крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и пандизчиите. Според вярванията светецът предизвиква  бури в морето, по тази причина  в негова чест на Никулден се яде риба. Най-често на този ден на трапезата на българина участва шаран. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – с цел да носят пари през цялата година. Костите пък не се изхвърлят, а се закопават в земята или пускат на течаща вода, с цел да се умножи фамилията и да има благоденствие. Имен ден имат над 200 000 българи.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР