Десетки китайски градове се "изпекоха" заради високите температури. Горещите вълни

...
Десетки китайски градове се "изпекоха" заради високите температури. Горещите вълни
Коментари Харесай

Градовете в Китай се изпичат: Покривите се разтапят, а пътищата се пропукват

Десетки китайски градове се "изпекоха " поради високите температури. Горещите талази разтопиха покривите на постройките и пропукаха пътищата, а жегите накараха хората да потърсят хладина в подземните убежища.

68 града, в това число Шанхай и близкия Нанкин, бяха с червен код, най-високото равнище в тристепенната система за предизвестие за горещини,. Предвиждат се температури от над 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт) през идващите 24 часа.

Not a single day passes without records being broken in this endless heat wave in China.
Today 11 July exceptional 44.0C at Yanjin (Yunnan), all time record destroyed and new June provincial record for Yunnan. All time records also at Yongshan with 40.9C and Junlian with 42.4C.
— Extreme Temperatures Around The World (@extremetemps)
Шанхай, който към момента се бори със спорадични огнища на COVID-19, предизвести 25-те си милиона поданици да се приготвят за горещото време тази седмица. От началото на воденето на регистрите през 1873 година в Шанхай е имало единствено 15 дни с температури над 40 градуса по Целзий.

В един просторен парк за диви животни в Шанхай чиновниците му би трябвало да изразходват по осем тона лед дневно, единствено с цел да запазят животните си хладни.

"Тази година жегата пристигна малко по-рано от преди ", споделя Жу Дарен, жителка на Шанхай.

"Въпреки че е едвам юли, имам възприятието, че топлото време към този момент е достигнало връхната си точка. "

Тази година Китай се сблъсква с лято на контрастите, като горещините и проливните дъждове се редуват, с цел да причинят безпорядък в цялата страна. Властите, базирайки се на климатичните промени, предизвестиха за евентуални метеорологични бедствия от средата на юли, когато обичайно е най-горещото и влажно време на годината.

В град в южната провинция Дзянси сектор от пътя се издува с най-малко 15 см поради горещината, демонстрира държавната телевизия.

Нанкин, една от трите "пещи " на Китай, известни с горещото си лято, от неделя е отворил за жителите си подземните убежища за въздушни набези, като бункерите от времето на войната са оборудвани с WiFi, книги, диспенсъри за вода и даже микровълнови печки. Градът разгласи алена паника.

Heat wave orange alarm in China. Southern China is unbearably hot in summer.
— Manchrurian Candidate (@003CarrierFan)
В Чунцин, втората "пещ ", покривът на един от музеите безусловно се разтопи, като керемидите на обичайния китайски покрив се пукаха, до момента в който топлината разтваряше катрана.

Чунцин също по този начин разположи камиони за разпространяване на санитарна вода, с цел да поддържа пътищата си хладни.

Тази седмица се чака високите температури, влажността и ултравиолетовата радиация да обзет и централния град Ухан - третата пещ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР