Десетки хора настояха директорът на Пирогов Валентин Димитров да бъде

...
Десетки хора настояха директорът на Пирогов Валентин Димитров да бъде
Коментари Харесай

Незабавно. Протест поиска отстраняване на шефа на Пирогов след случая Даная

Десетки хора настояха шефът на " Пирогов " Валентин Димитров да бъде отхвърлен, до момента в който не приключат всички инспекции в болничното заведение. Те се събраха на нов митинг пред Министерския съвет в София в сряда.

Повод за настояванията им стана гибелта на 15-годишната Даная през май предходната година. Оттогава нейната майка Ани Стоянова се бори за изясняване на случая и провежда поредност от митинги. Тя описа за данни за неприятна организация в болничното заведение, която може да е довела до гибелта на щерка ѝ.

" Не ни чуха очевидно. Или не желаят. Или децата ни не са значими? Или медиците ни не са значими? ", попитаха уредниците на митинга от фондация " Даная ".

Те упорстват за " неотложно премахване " на шефа Валентин Димитров, с цел да няма подозрения, че може да повлияе на инспекциите, които се правят в болничното заведение. В момента такава има назначена от министерство на опазването на здравето, както и.
 Майката на Даная за следващ път настоя шефът на болничното заведение да понесе отговорност
Втората стартира едвам откакто журналистката Валя Ахчиева от съвещание на Медицинския съвет на „ Пирогов “, в който ръководители на болничното заведение разискват по какъв начин да излязат неопетнени от случая „ Даная “. В него се чува по какъв начин един от участниците приканва „ да се направи всичко допустимо “, тъй че околните на детето и хората зад фондацията на негово име „ да усетят болката “.
 Протестиращи държаха фотографията на Даная
Сега протестиращите упорстват Българския лекарски съюз да излезе с позиция дали такива реплики съответстват с етичния кодекс на гилдията.

Освен това митингът в сряда изиска и осъвременяване на стандартите в медицината и приемане на правила за добра здравна процедура, защото по думите на протестиращите не става въпрос за изолиран случай, а за систематични проблеми.

15-годишната Даная е страдала от рядко заболяване, поради което кръвта ѝ се съсирва по-бавно, а всевъзможни пострадвания могат да бъдат рискови. В края на април предходната година тя удря главата си, в следствие получава мощно главоболие и е прегледана в „ Пирогов “. Според резултата от рентгена няма нищо притеснително, само че скенер не е изработен.

На 5 май обаче Даная още веднъж е в болничното заведение и рентгенът демонстрира съществуване на хематом. Вечерта положението ѝ се утежнява, само че поради празничните дни в този интервал в " Пирогов " няма нито един експерт неврохирург, а единствено специализанти.

На 6 май Даная е преместена в реанимацията на болничното заведение и е оперирана, само че не оцелява.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР