Десетки хиляди унгарци излязоха на протест в Будапеща срещу образователната

...
Десетки хиляди унгарци излязоха на протест в Будапеща срещу образователната
Коментари Харесай

Унгария: Десетки хиляди на протест срещу Орбан

Десетки хиляди унгарци излязоха на митинг в Будапеща против просветителната политика на държавното управление на премиера Виктор Орбан. Те упорстват за по-добро възнаграждение на учителите, за образователни стратегии, в които няма идеология и за правото на учителите да стачкуват. По данни на учителския профсъюз през последните седмици в 61 града в страната е имало общо 147 училищен митинга.
По личните му думи Орбан желае да обществото и културата в Унгария да се градят на нова " християнска и национална основа ". Протестът беше ориентиран и против контрола на държавното управление върху държавните медии и огромна част от частните медии, както и против околните връзки на Орбан с съветския президент Владимир Путин.
23 октомври е народен празник в Унгария и по традиция се чества с огромни държавни манифестации в Будапеща, на които ръководителят на държавното управление произнася празнична тирада. Този път казусът не беше подобен. Вместо това Орбан взе участие в гала в Залаегерсег, Западна Унгария, отдадена на началото на антисталинисткото въстание от 1956 година Събитието беше строго охранявано и участваха единствено категорично поканени посетители.
В речта си в Залаегерсег Орбан подлага на критика Запада, който по думите му е изоставил Унгария през 1956 година в битката против сталинистите. " Ние устояваме, когато е належащо, и отвръщаме на удара, когато това е допустимо ", сподели той. " Нека не се тормозим от тези, които насочат рецензии против Унгария от сенките или от високите места в Брюксел. "
В речта си Орбан предвижда раздробяване на Европейския съюз, по сходство на Съветския съюз. " Те ще приключат по този начин, както са завършили техните прародители. " Съветският съюз се разпада през 1991 година Орбан, който назовава своя жанр на ръководство " нелиберална народна власт ", е изправен пред наказания от Европейски Съюз, който го упреква в нарушение на демократичните и конституционните полезности на общността. Поради това Брюксел замрази финансирането за Унгария.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР