Десетки хиляди се събраха на протест в Ню Йорк с искане за край на изкопаемите горива

...
Десетки хиляди хора се събраха на протест в американския град
Коментари Харесай

Десетки хиляди хора се събраха на протест в американския град Ню Йорк, призовавайки за спешни действия срещу изменението на климата преди откриването на Общото събрание на ООН .

Протестиращи от около 700 организации и активистки групи участваха в митинга в неделя, викайки, че бъдещето на човечеството зависи от прекратяването на изкопаемите горива и носеха табели с надписи „Изкопаемите горива ни убиват“ и „Не гласувах за пожари и наводнения“ .

Мнозина насочиха гнева си директно към президента на Съединените щати Джо Байдън, който се кандидатира за преизбиране през следващата година, призовавайки го да спре да одобрява нови петролни и газови проекти, да прекрати настоящите и да обяви извънредно положение в областта на климата с по-големи изпълнителни правомощия.

„Ние държим властта на хората, властта, от която се нуждаете, за да спечелите тези избори“, каза 17-годишната Ема Бурета от Бруклин от младежката протестна група Fridays for Future. „Ако искате да спечелите през 2024 г., ако не искате кръвта на моето поколение да е върху ръцете ви, сложете край на изкопаемите горива.“

Митингът, наречен Марш за край на изкопаемите горива, беше откриването на Седмицата на климата в Ню Йорк, където световни лидери в бизнеса, политиката и изкуството се събират, за да се опитат да спасят планетата.

Организаторите изчислиха, че около 75 000 души са се присъединили към събитието в неделя.

В марша участваха политици като американския конгресмен Александрия Окасио-Кортез и актьорите Сюзън Сарандън, Итън Хоук, Едуард Нортън, Кира Седжуик и Кевин Бейкън.

„Имаме хора по целия свят по улиците, които се появяват, настоявайки за прекратяване на това, което ни убива“, каза Окасио-Кортес пред ликуващата тълпа. „Трябва да изпратим съобщение, че някои от нас ще живеят на тази планета след 30, 40, 50 години. И ние няма да приемем „не“ за отговор.“


Доклад на ООН за климата, публикуван този месец, посочва 2025 г. като краен срок за достигане на връх на глобалните емисии на парникови газове – последван от рязък спад след това – ако човечеството иска да поддържа глобалното затопляне в съответствие с целите, определени в Парижкия договор от 2015 г. Парижкото споразумение успешно стимулира действията в областта на климата, но „сега са необходими много повече на всички фронтове“, се казва в доклада, който ще подкрепи решаващата среща на върха за климата в Дубай в края на годината.

Постигането на нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г. – друга цел на Париж – също ще изисква постепенно премахване на изгарянето на всички изкопаеми горива, чиито емисии не могат да бъдат уловени или компенсирани.

Аналилия Меджия, директор на активистката група Център за народна демокрация, каза, че светът трябва да се събуди и „да предприеме незабавни действия“. Тя посочи неотдавнашните екстремни метеорологични събития – от пожари в Канада, Хавай и Гърция до наводнения в Либия – като доказателство за сериозността на „екзистенциалната криза“, предизвикана от изменението на климата.

„Ние сме тук, за да изискаме администрацията да обяви извънредно положение в областта на климата“, каза тя.

Въпреки че Байдън направи исторически тласък за зелено производство, предлагайки милиарди долари за проекти за чиста енергия, някои млади активисти казват, че той не е действал достатъчно решително, за да изведе САЩ от зависимостта от изкопаемите горива.

Близо една трета от планираните в света сондажи за нефт и газ между сега и 2050 г. са в интерес на САЩ, изчисляват екоактивисти. През последните 100 години САЩ са оставили в атмосферата повече въглероден диоксид, който улавя топлината, отколкото която и да е друга страна, въпреки че сега Китай отделя повече въглеродно замърсяване на годишна база.

Водещи световни учени предупреждават, че светът вероятно ще преживее нови рекордни горещини през следващите пет години и че е по-вероятно глобалните температури да надхвърлят критичния праг от средно покачване с 1,5C.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш организира среща на върха за климатичните амбиции за сряда, по време на Общото събрание, на която се надява да ускори текущата работа за противодействие на изменението на климата от страна на правителствата, както и от организации от частния сектор и финансови институции.

„Историята ще запомни тяхното действие или бездействие“, каза Меджия. „И ако имаме късмет, хората ще бъдат наоколо, за да си спомнят какво направиха [световните лидери] на тази среща на върха.“


 

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР