Десетки хиляди жени излязоха на демонстрации из цяла Латинска Америка,

...
Десетки хиляди жени излязоха на демонстрации из цяла Латинска Америка,
Коментари Харесай

Масови демонстрации в Латинска Америка за деня на безопасния аборт

Десетки хиляди дами излязоха на демонстрации из цяла Латинска Америка, с цел да отбележат интернационалния ден на безвредния аборт. Латиноамериканските феминистки от десетилетия се борят за анулация на строгите правила, макар че към момента има няколко страни с цялостна възбрана, като Ел Салвадор и Доминиканската република. В Мексико участниците в шествието отпразнуваха неотдавнашното решение на Върховния съд на Мексико да декриминализира абортите на федерално равнище.

 
Това решение ще бъде от изгода най-много дамите, които живеят в беднотия, които са в уязвимо състояние. Държавата би трябвало да обезпечи тази услуга.
Фернанда Кастро - деятел

В Аржентина участниците в шествието имаха по-мрачен звук, поради опасенията им, че позицията на популисткия извънредно десен претендент за президент може да значи заплаха за дългогодишната битка на дамите. В случай, че завоюва президентския пост, Хавиер Милей даде обещание да организира референдум, с цел да отхвърли правото на аборт, наложителното полово обучение в учебните заведения и безплатното здравно обезпечаване на процедури за промяна на пола.

 
От отричането на геноцидите, осъществени от диктатурата, той стигна до това да отхвърли и нашата битка, траяла доста години. Отговорът ни на това е " тук сме ". Тук сме и няма да се оттеглим!
Сара Ривас студентка по изкуства в университета в Буенос Айрес

Стотици деятели излязоха на шествия и в столиците на Перу и Еквадор с искане за свободен избор на дамите. Дамите в тези страни имат сходни права, които разрешават процедурата единствено при положение на обезчестяване или когато здравето на майката е застрашено.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР