Десетки хиляди граждани-малки длъжници, ще бъдат хвърлени на произвола на

...
Десетки хиляди граждани-малки длъжници, ще бъдат хвърлени на произвола на
Коментари Харесай

Хвърлят малките длъжници на произвола на събирачите на дългове

Десетки хиляди граждани-малки длъжници, ще бъдат хвърлени на произвола на нерегламентираните събирачи на задължения, а огромните – монополи, кредитни милионери и наказани лица, ще бъдат облагодетелствани да не заплащат дължимото на потърпевшите. Това ще стане, в случай че минат част от измененията в Гражданско-процесуалния кодекс, които през днешния ден гледа Правна комисия, сигнализираха от Камарата на частните правосъдни реализатори.

От там дадоха образец, че в случай че минат поправките за таксите на юристи и частни правосъдни реализатори, те ще престанат да се занимават с каузи за така наречен дребни задължения – тези за ток, парно, телефони, бързи заеми. Това значи, че хората, няма да могат да минават през съд и да си защитят правата, в случай че монополите надписват сметки или дължимото попада в периода на отминалост.

Задълженията им ще бъдат продавани „ пакетно “ на така наречен компании за събиране на задължения. Тяхната активност е безусловно нерегламентирана и те могат да тормозят длъжниците когато и да е и способи. Най-неприятен е телефонния тормоз, който граничи с изнудване.

Така се обезсмисля силата, престижа на съда и на правото да получиш правдивост посредством съда. Справедливост ще раздават търговски субекти и структури, както в едни позабравени времена, споделиха още от Камарата на частните правосъдни реализатори. Втората рискова корекция е – в случай че дължимото се заплати в периода за непринудено заплащане, за него такса да на се дължи.

Тази корекция непосредствено облагодетелства огромните длъжници. Това са монополните сдружения във всички браншове – от тези с тока, водата, парното, телефона, през питателните вериги, бързи заеми застрахователни услуги. „ Вие сте осъдили снабдител на услуга да ви върне сумата, която ви е написал.

Той обаче апелира до дупка и ви разхожда по съдилища. Накрая, когато решението е дефинитивно, той ви заплаща в периода за непринудено осъществяване, само че 2-3 години той е „ работил “ с парите ви, а вие не сте си получили, нещо което е ваше и което ви би трябвало незабавно. Другият резултат - ЧСИ не подхваща нищо, до момента в който не изтече срокът за непринудено осъществяване, а длъжниците укриват пари и имуществото през това време, трансферират компании.

Знаете ли какъв брой недобросъвестни „ предприемачи “ със скъпи коли ще се възползват, с цел да не платят на хората, които са им работили. “, обясни Георги Дичев, ръководител на Камарата. Третото неуместно предложение е за въвеждане на пропорция на осъществяването.

В всеобщия случай, в случай че жител е осъдил някой, предизвикал му телесна щета при ПТП, само че имуществото на отговорния – скъпа кола да вземем за пример, надвишава размера на това, което той би трябвало да заплати, правосъдният реализатор няма право да я запорира.

„ Нека да се вкара наказването лишаването от право да се упражнява специалността частен правосъден реализатор вечно, сега то е най-много 5 години. Най-лошото наказване при нас е лишаването от права. Защото, с цел да си частен правосъден реализатор минаваш през тежък конкурс като нотариусите, а не те назначават на трудов контракт да събираш задължения. “ – по този начин Дичев разяснява готовността на Камарата да одобри стягане на контрола над правосъдните реализатори. Той разгласи, че част от поправките в Граждански процесуален кодекс имат смисъл – като тази да не се запорират обществени заплащания – пенсии, помощи, добавки за деца, електронни запори, електронни търгове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР