Десетки гробове на бебета и фетуси от началото на новата

...
Десетки гробове на бебета и фетуси от началото на новата
Коментари Харесай

В Южна франция откриха десетки древноримски гробове на бебета

Десетки гробове на бебета и фетуси от началото на новата епоха бяха открити покрай останките от древноримска крепостна стена в град Ним, Южна Франция.

Това оповести Френският народен институт за превантивни археологически проучвания, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес. "Попаднахме на към 60 гроба, като близо 50 от тях са на бебета под 6-месечна възраст и на фетуси край крепостната стена, в публичен траурен регион през 1-ви и 2-ри век - съобщи ръководителят на археологическия екип Ришар Пеле. - Наистина е впечатляващо, тъй като става въпрос за дребен регион. Тънките като хартия детски кости, които са положени в каменни сандъци и амфори, ще бъдат изследвани и датирани. През тази ера детската смъртност била огромна, само че родителите се грижели за гробовете на децата си, въпреки че в древноримското общество детето нямало юридически статут до навършване на 3-годишна възраст. "

На същия обект са открити също 4 гроба на кучета и 7 на възрастни хора. Един от тези гробове е на жена, чието тяло било в странна поза - едната й ръка подпирала главата й, а краката й били обърнати настрана. Жената носела обувки и бижута - два пръстена и гривна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР