Десетки години наред в Нидерландия гласувахме с компютърни машини в

...
Десетки години наред в Нидерландия гласувахме с компютърни машини в
Коментари Харесай

Фалшификации без следа: Защо Нидерландия забрани машинното гласуване?

Десетки години наред в Нидерландия гласувахме с компютърни машини в предпазена среда (избирателни секции). Бях огромен обожател на този тип гласоподаване. Бързо, елементарно, комфортно! Вечерта, съвсем незабавно откакто приключеха изборите, узнавахме резултатите.

В Нидерландия още през 1966 е въведена механична машина за гласоподаване, която през 1978 е сменена с електронна такава.
През 1991 към този момент е въведен специфичен компютър за гласоподаване – stemcomputer.

Тази идилия завърши през 2009 година. Махнаха машините и ни върнаха назад хартиените бюлетини с аления молив. Бях доста разочарована и се надявах, че след някоя и друга година ще се върнем още веднъж към машинното гласоподаване.

Уви, не. Така мислех тогава. Но когато по-късно се поинтересувах и разбрах аргументите, си споделих: популярност Богу, не.

Нещо повече. Преди няколко години в Нидерландия бе неразрешено даже електронното броене на гласовете.

 Причината?

Опасност от замяна на вота. И то без да останат следи от фалшификацията.

А замяна на вота значи на процедура държавен прелом.

За действителните специалисти по осведомителна сигурност са азбучни истини: първо, че безспорна сигурност против пробив в осведомителни системи няма и не може да бъде основана, и второ, че колкото по-атрактивна за пробив е една осведомителна система, като да вземем за пример система за електронно гласоподаване за приемане на властта за години напред над една цяла страна, толкоз тя е по-изложена на офанзиви за пробив, рискът за пробив е по-голям и отбраната й е по-трудна.

И това непрестанно се потвърждава на практика и ежедневно на всички места по света с пробива и на най-защитените компютърни системи в света.

Няма да се разгръщам обстойно и нашироко в дебата, който бе стартират от компютърни специалисти в Нидерландия – една от най-напредналите в софтуерно и всякакво отношение страна в света. По-важното е, че в Нидерландия политиците слушат специалистите. Които от своя страна не са политикани, а експерти.
Но това е по този начин в рационалните общества, където хората са научени да не си играят с националната сигурност, а да мислят и обмислят, преди да подхващат нещо. И в случай че схванат, че някъде нещо издиша, отрано да запушат дупката.

Удивително е, че народните представители у нас, които вероятно с положителни планове, вкараха в сякаш европейска България машинно гласоподаване, въобще не се замислиха защо то бе анулирано и даже неразрешено в най-демократичните и правови европейски страни –  освен това в най-напредналите в софтуерно отношение европейски страни като Нидерландия, Германия, скандинавските страни, Англия и така нататък
Всъщност, на процедура в нито една страна на Европейски Съюз не се организира напълно машинно гласоподаване.

Наистина, в Швейцария се организираше пробно машинно гласоподаване в три кантона, само че на предходните избори и то бе анулирано и прекъснато.
В някои белгийски общини към Брюксел също се организира машинно гласоподаване, само че в цяла Валония, да вземем за пример, то е неразрешено.

Във Франция бяха правени опити за повишение на изборната интензивност измежду френски жители, живеещи в Съединени американски щати, чрез онлайн и машинно гласоподаване, само че те не доведоха до нужния резултат.

В една някогашна руска република, през днешния ден член на Европейски Съюз – Естония има онлайн гласоподаване от 2007 година и… от този момент – до момента демократичната партия ER, която го вкара, постоянно печели изборите като първа мощ. Може и да е инцидентно. Но надали.

Нещо повече.

В България освен бе въведено машинно гласоподаване, когато на всички места в Европейски Съюз има всеобщ отвод от него, а бе неразрешен хартиеният избор.

Проверих в кои страни в света не може да се гласоподава с хартиени бюлетини.
Ето ги:
Бразилия, Венецуела, Сомалия, Саудитска Арабия, Оман.
И България.
Чудна компания, както се вижда!

Най-често срещаният мотив на българските последователи на машинния избор е, че в България имало доста недействителни бюлетини.

Този проблем е елементарно решим.
Огромна част от невалидните бюлетини са такива, в резултат на това, че преференциалното гласоподаване в България обърква хората с непотребна трудност.
Много по-лесна, ясна и разбираема и изключваща неточности и злоупотреби е нидерландската система, само че за това ще се спра малко по-късно.

Друга част от невалидните бюлетини се драскат от самите гласоподаватели – било в символ на митинг против всички партии, било, че са били принудени по един или различен метод да гласоподават за дадена партия и да снимат бюлетината си като доказателство.  Знам такива случаи. Снимат бюлетината, а по-късно я задраскват и я вършат невалидна.

В Нидерландия прочее, в случай че човек сгреши в тъмната стаичка, той просто може да излезе и да изиска от комисията друга бюлетина, а предходната се унищожава.

Ако има опасения, че у нас бюлетините се драскат не от самите гласоподаватели и не преднамерено, в символ на митинг, а се драскат от членове на комисията за гласовете за противниковите партии да бъдат оповестени за невалидни, то този проблем е елементарно решим с повече покровители и наблюдаващи.

Вярно е, че има опити да се подправят изборите и в този момент. Но разликата е, че следите остават! Така бе потвърдена изборната машинация на Българска социалистическа партия през 1990 – точно с подправените бюлетини.

И най-важното: с хартиените бюлетини в никакъв случай не може да подмените изцяло целия избор.

С електронно (машинно) гласоподаване обаче може. Само за минутки.

И не, не е нужно машината да бъде включена в Интернет, с цел да бъде хакната.

Машината съставлява компютър, който може да не е включен в Интернет, само че е обвързван в мрежа с другите машини и всички те оперират с стратегия, с която се броят гласовете. Всяка машина има USB порт, през който се внася или извлича информация – да вземем за пример, с цел да се зареди съответната стратегия за отчитане на гласовете, както и след гласуването да се изтегли информацията от подадените гласове в съответната машина.
И е обикновено на въпросния притежател за внасяне на информация или за добиване на информация да има един особено написан за задачата malware, който да подмени вота и крайния резултат.
Така че в тази ситуация даже не става дума за външни офанзиви, въпреки че и такива не са изключени.

Ето какво споделя и американският специалист по кибер сигурност проф. Халдерман.

„ На изборите в Украйна след революцията, където не е имало Интернет гласоподаване, само че събирателният развой, събирането на всички гласове от цялата страна се е правило от свързани в мрежа компютри, които са преброявали и разгласили гласовете, офанзивата още веднъж е била обвързван с групи от Русия.

„ Като откривател и човек, който желае да усъвършенства положението на демократичните технологии, не мога да оправдая нещо, което по някакъв метод би повлияло на резултата от изборите “ – прибавя проф. Халдерман.

Наистина, когато в една толкоз софтуерно напреднала и освен това некорумпирана страна като Нидерландия, се усетиха и отстраниха машините в изборните секции, тъй като специалисти ДОКАЗАХА, че единствено за минутка-две е допустимо да бъде сменен вотът, човек би трябвало съществено да се замисли преди да подхваща дейности, които на практика могат да доведат до държавен прелом.

Особено пък в корумпирана България, където някое наше умело боравещо със програмен продукт момче (срещу избрана сума в банковата си сметка, от който трябва) ще подмени вота дори без да се замисли за следствията.

Как гласуваме в НИДЕРЛАНДИЯ

Всеки човек получава по пощата  – и то най-малко две седмици преди изборите, ЛИЧНА ИЗБИРАТЕЛНА КАРТА – по този начин наречения stempas.

На нея е изписано вашето име и адрес, дата на раждане, също на коя дата от какъв брой до какъв брой часа и КЪДЕ, на кой адрес може да гласувате.

На противоположната страна може да упълномощите някой да гласоподава от ваше име.

Без подобен ПАС (лична карта на избирател) на ваше име и без документ за идентичност не може да гласувате.

Така се отстранява опцията някой да гласоподава два или три пъти, тъй като може да гласувате единствено като предадете на изборната комисия своята персонална карта на гласоподавател.

Нещо повече.
В края на изборния ден бюлетините, пуснати в урната би трябвало да дават отговор на броя на персоналните изборни карти.

Така се заобикаля опцията в урната да има авансово сложени бюлетини, да вземем за пример.

Пак много време преди изборите получавате у дома една примерна бюлетина (разликата с истинската е, че в тази няма квадратчета за отбелязване против имената на кандидатите).

Целта е авансово да я разгледате, проучите, да видите по какъв начин наподобява, да намерите мястото на Вашата партия или на вашия фаворит, а не да се чудите в „ тъмната стаичка “ и да се чудите къде е вашият човек.

Това допуска и по-малко неточности и надлежно невалидни бюлетини в деня на изборите.

 

Невалидните бюлетини

Имало било доста недействителни бюлетини в България. За страдание в България направиха прекомерно комплицирано преференциалното гласоподаване и по тази причина не е чудно, че доста хора се объркват.

Ето по какъв начин наподобяват бюлетините в Нидерландия, където също може да се гласоподава с преференции, само че бюлетините са направени по този начин, че да няма комплициране.

 Хоризонтално по цялата бюлетина са подредени партиите.

 Под всяка партия отвесно са подредени претендентите й със своите имена ( и даже с обитаемоте места, от които идват).

 Бюлетината е една и съща за ЦЯЛАТА страна.

Тоест, в случай че желая да гласоподавам за Мартин, Петър или за Георги, не е нужно да съм в тъкмо избран изборен регион. От цялата страна и даже отвън нея, в случай че съм в чужбина, ще мога да гласоподавам за тях.

Това  – бюлетината да е една и съща за цялата страна, а не друга за обособените изборни региони, е значимо, тъй като се съблюдава правилото всеки глас да тежи еднообразно.
Не някой претендент от едва обитаем регион да стане депутат с хиляда гласа, а различен да не може да влезе в Народното събрание, макар че за него са дали своят вот 30 хиляди души.

Основни действителни опасности при електронно/машинно гласоподаване:
Възможност за замяна на действителните гласове и резултати на изборите от страна на имащите властта сега на осъществяване на изборите и от страна на искащите да получат властта при изборите. Възможност за „ вписване ” на недействителни неподадени гласове и прибавянето им в резултатите от изборите от страна на имащите властта сега на осъществяване на изборите и от страна на искащите да получат властта при изборите. Възможност за елиминиране на анонимността на гласа на обособените гласоподаватели от страна на имащите властта сега на осъществяване на изборите и от страна на искащите да получат властта при изборите.
Анализ на Даниела Горчева за „ Филтър. бг ”
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР