Десетки доброволци и военни и днес оказват помощ на пострадалите

...
Десетки доброволци и военни и днес оказват помощ на пострадалите
Коментари Харесай

Възстановено е водоподаването в Сопот и Карлово, не достига питейната вода в Слатина

Десетки доброволци и военни и през днешния ден оказват помощ на потърпевшите от наводнението карловски села. Епидемио-логичната конюнктура в потърпевшите села се усложнява. От Регионалната здравна ревизия в Пловдив предизвестиха, че има заплаха от разпространяването на пандемия. Екипи на енергийното сдружение работят по възобновяване на тока. В Сопот, Карлово и още три села вода има. Заради прекратени водопроводи обаче ситуацията остава тежко в селата Богдан и Каравелово.

В село Слатина питейната вода не доближава. Все още водоснабдяването на селото не е възобновено изцяло.

" Има единствено един магазин, не е доста зареден, минаваме през реката ", сподели Таня Лучева.

В Сопот и Карлово водоподаването към този момент е възобновено. Но възбраната за пиянство и готвене остава в действие. От Регионалната здравна ревизия в Пловдив са взели проби от локални водоизточници, както и от водоноските, които бяха обезпечени за селата Каравелово, Богдан и Слатина. Резултатите демонстрират, че водата е затъмнена, а на някои места има и съществуване на тежки метали.

" Ще вдигнем възбраната за приложимост на водата във водоподаването тогава, когато са налице трайни лабораторни резултати, че водата е годна за пиянство според нормативната уредба, която работи в страната ", сподели доктор Сийка Димчева, шеф на РЗИ-Пловдив.

Очакват се резултатите и от микробиологичните проучвания за съществуване на бактерии. От РЗИ приканиха хората в потърпевшите села да съблюдават персонална хигиена и да употребяват маски и ръкавици при разчистването на къщите и дворовете.

" Хора, които имат недоволства като гадене, повръщане, температура - да се извърнат към персоналния доктор, с цел да се предотврати зараза ", прикани доктор Сийка Димчева, шеф на РЗИ-Пловдив.

Янко Монев се завръща от Англия в Каравелово, с цел да види провалите в бащиния си дом. Подреденият двор и добре поддържаната къща към този момент ги няма.

" Тук са тонове кал и тиня, тонове....Обещаха техника, три месеца тука щяло да има техника, само че ето - един екскаватор на цялата махала, която е със земята срината ", разяснява Янко Монев.

Съседът му Марин Анков през днешния ден разчистваше благодарение на доброволци и дребен екскаватор, подаяние от другар. Благодарен е, че здравите основи на къщата избавили фамилията му.

" Тя добре, че удържа, че жена ми и детето през целия ден са били горе на покрива, колкото да ги спасихме. Минах тук по едно дърво и избавителните служби пуснаха лодка и ги прекарахме с лодка ", сподели Марин Анков.

Военнослужещи не престават да оказват помощ в бедстващите обитаеми места. Част от силите към този момент се пренасочват от улиците към домовете на възрастни хора.

" В къщи главно на самотни хора, които са мъчно преносими и не могат да правят безусловно никакви действия по разчистване на самите пространства ", съобщи кап. Минко Георгиев Минков.

Тежка техника продължава да разчиства купчини боклуци и в село Трилистник, до което доближи приливната вълна. Семейството там, което остана без дом след потопа, към този момент е настанено в два фургона, а потърпевшите къщи се дезинфекцират.

По тематиката работи екип на БНТ-Пловдив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР