Десетки българи са измамени: Разкриха фалшив сайт за продажба на

...
Десетки българи са измамени: Разкриха фалшив сайт за продажба на
Коментари Харесай

Десетки българи са измамени: Разкриха фалшив сайт за продажба на криптовалута


Десетки българи са излъгани: Разкриха подправен уебсайт за продажба на криптовалута. ГДБОП разкриха подправен уебсайт за продажба на цифрова валута.
Оказва се, че всеки месец
десетки българи са излъгани посредством разнообразни онлайн схеми, които оферират вложение против обещания за огромни облаги. Някои от жертвите даже са принуждавани да продават парцели и да теглят заеми. Накрая обаче се оказват разорени.
Всичко стартира с подправена вест
в информативен уебсайт, че от 24 ноември китайското държавно управление пуска нова монета. В текста се показва, че държавното управление е избрало съответна компания медиатор за продажбата, а в посочен линк потребителите могат да отидат непосредствено на уеб страницата на компанията. Ефектът е заздравен с фейсбук мнения за бърза облага.
„ През първите 5 дни завоювах
5800 лева и постепенно се усилват “, показа пострадал.

От потребителите се желаят две имена, имейл и телефон за връзка.

„ Очевидна машинация,,Юан профит “ уеб страницата. Вижда се, че името на уеб страницата не дава отговор на описанието на уеб браузъра. Същият образ съм го виждал на уеб уебсайт, който продава цифрови юани повече от две години насам и много хора са повярвали само че това нещо “, съобщи финансовият анализатор Йордан Мицикулев.
„ Сайтът е основан от киберпрестъпници
за да набира жертви на капиталови измами.Този съответно е регистриран посредством американска компания за домейни. Също се употребява американска компания, с цел да се хоства този уебсайт, само че тези компании са изцяло законни и доста хора ги употребяват “, сподели шефът на дирекция „ Киберпрестъпност “ ГДБОП Владимир Димитров.
Всяка седмица в ГДБОП получават
приблизително по два сигнала от излъгани консуматори. Целта на сходни уеб сайтове е жертвата да остави мобилния си номер, по-късно се поема от колцентър и стартира убеждаването да се влагат пари в разнообразни финансови принадлежности.

Разследвания взаимно с немската прокуратурата демонстрират, че сходни измами се правят от фалшиви компании регистрирани да вземем за пример в България, Молдова, Беларус и Косово. Освен българи има и доста излъгани германци и австрийци. По телефона някои от жертвите са уверени даже да продават парцели и да теглят заеми, с цел да усилват вложенията
за големи облаги, съобщи Българска национална телевизия.
„ Когато виртуалните пари се утроят не могат да ги изтеглят. Платформата изчезва и хората остават нормално без 30, 50, 60 хиляди $. Изключително рядко имаме случаи, когато жертвата получава част от сумата, която е вложил “, посочи Владимир Димитров.

„ В 99 % от обстановките тези хора най-после остават без безусловно нищо. Става въпрос за доста милиони в България в международен мащаб стотици милиарди долари всяка година изчезват от подобен вид измами “, сподели Йордан Мицикулев.
Според финансовия анализатор
Йордан Мицикулев всеобщите измами в света на криптовалутите стават чрез роботизирани системи. Те са по-лесни за улавяне, защото употребяват еднотипни шаблони. Свързани са с подправени финансови графики и обещания за огромни облаги.

Другият вид измами са свързани с реклама на нови криптопроекти – задачата е да се сътвори за малко огромен интерес, а по-късно оптимално бързо да бъдат източени сметките на жертвите. Трудни за улавяне, обаче, се оказват измамите с известни инфлуенсъри, които оферират ръководство на криптоактиви без да имат нужната компетентност.
„ На излъгания човек може да му трябват
даже пет години до момента в който разбере, че въпросното лице просто е изхарчило парите му по някакъв напълно друг метод. Никой няма да стане богат от закупуване на китайски юан и никой няма да стане богат от покупка на каквато и да е криптовалута. Като цяло постоянно, където някъде се предлага бързо замогване това е първата индикация да явна машинация. В този живот няма бързо замогване, изключително в финансовите пазари “, акцентира финансовият анализатор.
Съветът на специалистите е преди всяка една
инвестиция потребителите да се осведомят добре и да се допитват до банкова институция, където могат да употребяват безвъзмездна консултация.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР