Десетки активности се проведоха в рамките на пет часа по

...
Десетки активности се проведоха в рамките на пет часа по
Коментари Харесай

Десетки активности проведоха в Нощ на учените в МУ-Пловдив

Десетки интензивности се организираха в границите на пет часа по време на Нощ на учените в Медицински университет-Пловдив. Какви бяха те - вижте във видеото на TrafficNews.bg
Прочетете още


В особено обособена работилница „ Арт Ателие “ всеки можеше да усети удоволствието от техниките „ изобразяване върху стъкло “ и „ изобразяване с вълна “ и да види по какъв начин багрите придават на транспарантния стъклен предмет характерност и страст. Експериментаторите можеха да заменят четката на художника с нежните нишки от вълна. 

Беше показана и галерия с демонстрации „ Изкуство под стъкло “, която се организира в Музея на медицината. Експозиция на стъкленици с обучителни материали показа една малко позната част от патологията – от красивото до причудливото, през сантименталното и казуистиката. Беше извършена и презентация с набор от микроскопски изображения – неповторима опция за „ разходка “ из разнообразни типове хистологични препарати, благодарение на микроскопи, предоставени от Катедрата по обща и клинична патология.

Нетрадиционната лаборатория, озаглавена „ Невидимият биохимичен състав на човешкото тяло в стъкло “ посрещна възпитаници от 11 и 12 клас от Езикова гимназия „ Пловдив “ и техните учители по биология и химия. Гостите се включиха в плана по покана на МУ-Пловдив и с поддръжката на управлението на учебното заведение. 

Студенти по медицина и фармация под менторството на асистентите от Катедрата по здравна биохимия, демонстрираха лабораторни опити за доказване на обособени аминокиселини и витамини. Учениците имаха опция да покажат своите умения в лабораторни условия. 

Беше показана и галерия с произведения на участниците в Агар Арт - конкурс за рисунка с микроорганизми върху стъклени петриеви панички с хранителни среди. За да основат своите неповторими рисунки, участниците авансово, в интервала от 19 до 23 септември, твориха в Катедрата по здравна микробиология и имунология „ Проф. доктор Елисей Янев “. Стъклената петриева паничка, изобретена от Юлиус Петри е незаместим съд в лабораторната процедура. Тя се употребява за обработване на микроорганизми, причинители на инфекциозни болести и, както потвърдиха участниците в състезанието, за изкуство. Съдействие за осъществяване изложбата оказа Ridacom – водач в даването на модерни лабораторни решения.  След селекция трите най-хубави рисунки получиха награди.

„ Стъклото в денталната медицина и дентална снимка “ е тематиката, която сплоти демонстрацията „ Дентална снимка “ и лекцията с сказка „ Стъклото в денталната медицина “. 

„ Медицинска дъга от стъкло “ е мотото на Медицински университет – Пловдив за присъединяване в плана „ Европейска нощ на учените 2022 - SEARCH “.

Тази година в Европейска нощ на учените вземат участие 15 съществени и 16 асоциирани сътрудници от цялата страна, които са подготвили специфична стратегия от събития, която ще продължи няколко месеца. Активностите обгръщат вълнуващи действия в учебни заведения, състезания, срещи с учени в проучвателен институти и университети, събития на обществени градски места, в музей, лаборатории и други просветителни институции.

Кодовото име на новаторския план, в който едновременно участваха над 300 града в Европа и по света, е SEARCH - Science + Environment + Art = Resilience. Инициативата за разпространение на науката и нейните постижения се финансира от Програма " Хоризонт Европа " 2021 - 2027 на Европейския съюз.

Фокус на събитията от Нощта тази година беше тематиката за стъклото – най-универсалният материал в човешката история със основна роля в обществото за софтуерен, теоретичен и стопански прогрес, както и промените на климата и обвързваните незабавни и значими избори, които човечеството би трябвало да направи. Акцентите са в подтекста на оповестената от Организация на обединените нации 2022 година за Международна година на стъклото и световните европейски стратегии и цели. Проектът за Европейска нощ на учените - SEARCH е амбициозно изпитание, което цели да подкрепи популяризирането на науката, научната активност и специалността на академик измежду необятната публика, като акцентът е към подрастващите. SEARCH цели да насърчи повече млади българи да се ангажират с опциите за кариера в региона на научните проучвания.

    

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР