Десетки адвокати от различни места в страната се събраха пред

...
Десетки адвокати от различни места в страната се събраха пред
Коментари Харесай

Адвокати протестираха в цялата страна в защита на районните съдилища

Десетки юристи от разнообразни места в страната се събраха пред столичната Съдебна палата на безмълвен митинг против утвърждения от Висшия правосъден съвет модел за промяна на правосъдната карта, съобщи БНР.

Освен адвокатурата, противоречие с предлагането за закриване на част от районните съдилища показаха през последните дни и над 500 съдии, представители на неправителствени организации, Съюзът на съдиите в България и локални общности.

Съдии от Софийския областен и Софийския градски съд поддържаха довечера протестиращите юристи.

" Това, което се случва сега, е че правораздаването бяга от отговорности и в последна сметка жителят е лишен от правораздаване, поради това, че няма пряк достъп, какъвто има сега. Това несъмнено може да бъде усъвършенствано, само че достъпът до правораздаване се лимитира, а ние като юристи, в последна сметка, това ние е главната задача. На нас ние е относително елементарно в София - ето я Съдебната палата, ето ви го Районния съд малко по-надалеч. Има обаче места, които са доста по-проблемни и там е е в действителност разковничето ", уточни новоизбраният ръководител на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

" Този циничен метод на решение на казуса рефлектира отрицателно измежду една огромна част не просто от българските магистрати, а изобщо на българския народ. Аз мисля, че, да вземем за пример, град като Панагюрище, който е жив град с младежи, с работеща промишленост, надали е тъкмо града, който би трябвало да му бъде закрит Районния съд. В опит да се реши един проблем се основават доста други ", разяснява арбитър Емил Дечев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР