Десетина дни след опустошителната градушка в плевенското село Българене земеделските

...
Десетина дни след опустошителната градушка в плевенското село Българене земеделските
Коментари Харесай

Започва повторна проверка на унищожените от градушка площи в Българене

Десетина дни след опустошителната градушка в плевенското село Българене земеделските стопани се пробват да преодолеят провалите от стихията. Текат последните дни, в които унищожените площи могат да бъдат засадени с други култури, главно слънчоглед и царевица. В същото време се чака и повторна инспекция на площите, която възпира част от хората да разорат нивите.

Плевен

За Георги Шопов и фамилията му градушката на 6 май унищожила инвестиция от 60 000 лева За първа година засадили на 80 декара нова за селото просвета – лавандула.
Гинка Шопова: Мина инспекция, споделиха ни 80 %, че е убита, а към този момент какви ще бъдат по-нататък техните решения, ние не можем да знаем.
Семейството създава и слънчоглед, който е погубен напълно. Засега обаче не считат да сменят културата.
Георги Шопов: Ще изчакам втората инспекция, чакам да получим някакви пари отново. Ако нарушим реда, вероятно няма да ми дадат.
Други обаче към този момент приготвят площите за втора сеитба. Сред тях е и фамилията на Георги Нанков. Половината от обработваните от тях 11 000 декара са попаднали под градушката.
Георги Нанков: Няма по какъв начин да си позволим да изчакваме. Ако закъснеем още две седмици, към този момент по кое време – какво да сеем, какво да вършим.
От Министерство на земеделието увериха, че в съответния случай новата сеитба върху площите преди втората инспекция няма да е спънка за приемане на компенсации.

В кметството на Българене има подадени над 300 молби от нерегистрирани стопани за провали в дворовете им. Много хора от цялата страна са изпратили зеленчуков разсад, с цел да им оказват помощ.
 Порожанов: ​Пострадалите от градушката в село Българене ще бъдат обезщетени Порожанов: ​Пострадалите от градушката в село Българене ще бъдат обезщетени
Пострадалите от градушката стопани в плевенското село Българене ще бъдат обезщетени съгласно оценката на вредите. Това съобщи министърът на земеделието Ру...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР