Десетилетия наред милионите почитатели на Маргарет Мичъл живееха с мисълта,

...
Десетилетия наред милионите почитатели на Маргарет Мичъл живееха с мисълта,
Коментари Харесай

Изгубената творба на Маргарет Мичъл излиза на български - slava.bg

Десетилетия наред милионите фенове на Маргарет Мичъл живееха с мисълта, че „ Отнесени от вихъра “ е нейната единствена непокътната творба. Едно сензационно разобличаване в средата на 90-те години обаче хвърли всички тях в учудване и възторг – бе открит различен неин живописен текст, по знамение непокътнат и избавен от личната заръка на Мичъл всичко, писано от нея, да бъде унищожено след гибелта ѝ.

„ Изчезналият Лейсън “, изгубената ѝ новела, излиза по книжарниците в ново издание от 18 септември, в превода на Леда Милева и със знака на издателство „ Кръг “.

„ Изчезналият Лейсън “ е извънредно значима книга за тези, които желаят да вникнат в творчеството на Маргарет Мичъл и да я опознаят по-добре. Тя написва късата новела единствено за месец, още ненавършила 16 години. В нея могат да бъдат открити корените на тематиките и облиците, които писателката по този начин ловко гради в „ Отнесени от вихъра “. Още тогава се вълнува от значимите обществени тематики на епохата и въпреки новелата да няма неговите качества, доста ясно приказва, че „ Отнесени от вихъра “ не е инцидентно основан шедьовър.

Маргарет Мичъл написа „ Изчезналият Лейсън “ през 1916 година и подарява двете тетрадки с ръкописа на своя непосредствен другар от детинство Хенри Лав Ейнджъл. Той, без да го довери на никого през целия си живот, ги резервира като спомен дружно с цялата преписка сред тях. След кончината на авторката през 1949 година всички нейни ръкописи, в това число оригиналът на „ Отнесени от вихъра “, са унищожени по нейно предпочитание.

Едва през 1994-та, дълги години след гибелта на татко си, Хенри Ейнджъл-младши, инцидентно открива ръкописа на „ Изчезналият Лейсън “. Автентичността на новелата е доказана и тя е издадена за първи път през 1996-а, тъкмо 80 години след написването си. „ Изчезналият Лейсън “ споделя вълнуващата история за любовния триъгълник сред мощната и самостоятелна мисионерка Кортни Рос и двама мъже с противоположни характери, които се борят за сърцето ѝ.

Смята се, че първообраз на Кортни е самата Маргарет, а Хенри Ейнджъл е въодушевил облика на капитан Били Дънкан – основен воин и повествовател на историята. Макар и къса, новелата е изобретателно написана и приключена. Неочакваният край носи мощното чувство за майсторство и усет към основаването на истории на младата Маргарет.

В изданието на „ Кръг “ корицата е поверена на Мила Янева-Табакова, която е основател на блестящия дизайн на двата тома на „ Отнесени от вихъра “. „ Изчезналият Лейсън “ е магичен подарък за феновете на една от най-обичаните американски писателки за всички времена.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР