Десет световни шампиони от първенството на планетата в Будапеща 2023

...
Десет световни шампиони от първенството на планетата в Будапеща 2023
Коментари Харесай

Атлетите са готови за голямото зимно шоу

Десет международни първенци от шампионата на планетата в Будапеща 2023 година и 15, които ще пазят купите си в зала от Белград преди 2 години, ще украсят международното състезание по лека атлетика в Глазгоу.

19-ят шампионат на планетата в зала се организира от петък до неделя в сърцето на Шотландия и събира 650 състезатели от над 120 страни. Краткият зимен сезон към този момент впечатли феновете на Царицата на спортовете с 5 международни върха и това предвещава извънредно завладяваща борба с високи резултати. Още повече, че шампионатът в Глазгоу ще е въведения преди Олимпийските игри в Париж през лятото.

Няколко дуела провокират забележителен интерес. Двама международни първенци ще влязат в борбата за златото на 60 м.

Американеците Ноа Лайлс, който завоюва три трофеи в Будапеща предходната година – на 100, 200 и 4х100 м, и Крисчън Коулман, първенец на планетата на 100 м от 2019 година и международен рекордьор в зала, излизат в съревнование един против различен за златото в най-късия спринт. Лайлс има със стотна по-добър резултат през сезона – 6.43 сек. против 6.44 сек на Коулман, а в битката сред двамата може да се намеси и Акийм Блейк от Ямайка, който има 6.45 сек.

Интересен конфликт се чака и на 400 м сред защитаващият купата си Джарийм Ричардс /Тринидад и Тобаго/ и международният рекордьор на 400 м с трудности Карстен Вархолм /Норвегия/. И двамата не са стартирали през сезона в зала, където ранглистата измежду участниците в Глазгоу се води от Брайън Фоуст /САЩ/ с 45.47 сек. Любопитно е, че 19-годишният Кристофър Моралес Уилямс от Канада, който усъвършенства международният връх в зала – 44.49 сек. няма да взе участие, тъй като резултатът му е подложен след периода на затваряне на квалификацията за шампионата. За сметка на това тук е Фемке Бол. Нидерландката поправя върховия си резултат на 400 м – 49.24 сек. в зала и е главен любимец за златото.

В спринта на 60 м при дамите Джулиен Алфрид ще се опита да сложи Сейнт Лусия на атлетическата карта. Тя мина класическата граница от 7 секунди – 6.99, само че доста покрай нея в ранглистата са полякинята Ева Свобода, американката Алия Хобс, италианката Зайнаб Досо и Сашалий Фобрс от Ямайка с резултати сред 7.01 и 7.03 сек.

В препятствените бягания към този момент бяха усъвършенствани международните върхове. При дамите безконечната класация към този момент се води от Дивайн Чарлтън от Бахамските о-ви и Тия Джоунс от Съединени американски щати със 7.67 сек, само че единствено атлетката от карибската страна пътува за Глазгоу. Тук и е №1 при мъжете за всички времена – Грант Холоуей със 7.27 сек. и се чака да се види до какъв резултат може да стигне на английска земя.

Етиопците са любимци освен на хартия в междинните и дългите бягания, като наличието на имена като Селемон Барега и Гетнет Вале /3000 м, мъже/, Хабитам Алему /800 м, жени/, Фреуейни Хайлу и Дирибе Велтеджи /1500 м, жени/ и Гудаф Цегай /3000 м, жени/ са задоволителен отзив да спорят за купите. Разбира се, огромните съперници от Кения надали са се настроили пораженчески, а на 3000 м при дамите британците чакат и орден, а за какво не и купа от тяхната звезда Лора Мюър.

В скоковете има изявени любимци – международните първенци Арманд Дуплантис от Швеция /овчарски скок/, Милтиадис Тентоглу от Гърция /скок на дължина/, Юг Фабрис Занго от Буркина Фасо /троен скок/. Към тях можем да прибавим и Уу Сан Хьок от Република Корея, който ще пази златната си позиция в скока на височина от предходния шампионат в зала преди 2 години. При дамите дуелите, които се чакат с интерес са в скока на височина сред Ярослава Магучих /Украйна/ и Никола Олислагърс /Австралия/ и в овчарския скок сред американките Кейти Муун и Санди Морис. Отсъствието на двете шампионки на планетата в хоризонталните скокове – Ивана Вулета от Сърбия /скок на дължина/ и Юлимар Рохас от Венецуела /троен скок/ прави борбата забавна и непредсказуема.

В тласкането на гюле Райън Краузър и Чейс Джексън ще се опитат да донесат наслада за Съединени американски щати, макар че се чака да имат огромна конкуренция от Леонардо Фабри /Италия/ и Джесика Схидлер /Нидерландия/. В петобоя белгийката Нур Видс ще пази международната си купа в зала, а при мъжете за златото в седмобоя кандидатите са най-малко четирима.

България ще бъде показана от Божидар Саръбоюков, който в събота на обяд ще започва в скока на дължина. Атлет №1 на страната за предходната година през зимата на 2023 година се класира четвърти на европейското състезание в зала, като си сложи персонален връх, а в този момент очакванията са, че ще успее да премине повече от 7.87 м, които има досега през сезона.

Българска национална телевизия 3 ще ви направи директни очевидци на международното състезание в зала в Глазгоу.

Преките излъчвания от петък до неделя стартират в 12:00 и 21:00 ч., като само в неделя вечер надпреварата в неговата целокупност ще може да се види на уеб страницата sport.bnt.bg. Това е първото от огромните атлетически надпревари, които Българска национална телевизия ще предава през 2024 година

Освен международното състезание в зала, публичната медия ще излъчва и европейското състезание в Рим през юни и надпреварите по лека атлетика от Олимпийските игри в Париж през август.

Автор Евгени Николов



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР