Десет години след създаването на Сребърния фонд парите в него

...
Десет години след създаването на Сребърния фонд парите в него
Коментари Харесай

Сребърният фонд продължава да се пълни само от концесии

Десет години след основаването на Сребърния фонд парите в него " наред " надвишиха 3 милиарда лева По данни на финансовото министерство към 31 май сумата е 3.067 млрд.лв., от които 2.922 милиарда се държат на депозит в Българска народна банка. При учредяването на фонда през 2007 година упованията бяха в границите на 15 години в него да се натрупат над 10 милиарда лева, с които след време да се допълват главните пенсии на българите. Към този миг парите стигат едвам се платят пенсиите за няколко месеца.

Една от аргументите средствата в аварийния фонд да се натрупат с нежелани темпове е, че избраните в закона приходоизточници един по един пресъхват. През последните пет години концесиите се оказаха единствените по-сериозни приходи. 31 май е крайният период, в който по закон в Сребърния фонд би трябвало да се внесат всички пари, дължими от миналата година. Така излиза наяве, че за 2018 година от концесии във фонда са влезнали 101 млн. лева, а от приватизация - символичните 1.15 млн. лева От санкции и наказания, свързани със следприватизационния развой, приходите са 2.58 млн. лева

От бюджетния остатък, регистриран от ръководещите за 2018 година, не е влезнал нито един лев. По това перо приходи в Сребърния фонд няма и през 2016 и 2017 година По закон 25% от осъществения остатък на държавния бюджет би трябвало да се превеждат във фонда. За разлика от консолидираната фискална стратегия (КФП) обаче държавният бюджет до момента постоянно е излизал на алено. За предходната година КФП завърши със 137 млн. лева остатък, до момента в който държавният бюджет, в който влизат сметките на министерствата, държавните ведомства, Народното събрание и правосъдната власт, регистрира недостиг от 8.3 млн. лева

Тази година Сребърният фонд ще се размине и с едно съществено постъпление - предстоящите 480 млн. лева еднократен доход от концесията на летище София. В Закона за държавния бюджет за 2019 година специфичен текст указва, че тази сума няма да бъде преведена във фонда, както би трябвало. Парите от плануваната концесия ще отидат за погасяване на борчовете на БДЖ.

Това не е единственият случай на заобикаляне на законовите разпореждания за попълването на фонда. По време на първото държавното управление на ГЕРБ, по предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков, бе основан законов механизъм за отклонение на постъпленията от приватизация и потреблението им за други цели. Редица държавни сдружения бяха трансферирани в Държавната консолидационна компания (ДКК), която ги продаваше и превеждаше постъпленията като дял към страната. Според специалисти по този метод са отклонени към 500 млн. лева

Освен че се цялостни с мудни темпове, Сребърният фонд съвсем не се ръководи през годините. Въпреки че по закон до 70% от средствата във фонда могат да се влагат в акции на страни - членки от Европейски Съюз, до 30% - в акции на трети страни, и до 30% - в облигации, те стоят на годишни депозити в Българска народна банка. Така, вместо да се множат, на процедура парите се топят. От 2012 година депозитът в Българска народна банка е с нулева рента, а от 2017 година лихвата е негативна - минус 0.10%. Което значи, че за съхранението на парите централната банка е удържала по към 2.8 млн. лева годишно. За да не се ощетява фондът, тази загуба се покрива от централния бюджет, т.е. от джоба на всички данъкоплатци. 

Аргументите на държавното управление за тази консервативна политика на ръководство на Сребърния фонд са, че вложенията в акции са рискови, а в облигации могат да доведат до негативна рентабилност.

ПРОГНОЗИ
Прогнозите на финансовото министерство са, че през тази година в Сребърния фонд ще влязат към 93.5 млн. лева от концесии - главно от добива на подземни благосъстояния, употребата на летищата, пристанищата и жп гара Пловдив и интермодалния терминал в Пловдив. От приватизация пък се чакат 4.6 млн. лева, в случай че се продадат включените в листата " Плод-зеленчук " ЕООД, " Русалка " ЕООД и " Пазар за плодове и зеленчуци " АД.

ОСИГУРЯВАНЕ
Общо 51.37 млн. лева са постъпили в Сребърния фонд през 2018 година поради отвод от обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд и избор на държавния фонд " Пенсии " в Национален осигурителен институт. При промяна на обезпечаването парите остават в Сребърния фонд до пенсионирането на лицето. В същото време през 2018 година от Сребърния фонд към Национален осигурителен институт са били трансферирани 20.815 млн. лева за погашение на пенсии.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР