Десет дни след кацането си на Луната, японският интелигентен спускаем

...
Десет дни след кацането си на Луната, японският интелигентен спускаем
Коментари Харесай

Жива е! Японската сонда SLIM се върна към живота, започна да прави снимки

Д есет дни след кацането си на Луната, японският образован спускаем уред за проучване на Луната (SLIM) още веднъж е в деяние.

Ето какво съумя да открие. 

Спускаемият уред претърпя лек случай при приземяването си, като се озова на една страна, което попречи на слънчевите му панели да се захранят и остави спускаемия модул да работи на акумулатори. Най-важното е, че слънчевите панели сочат на запад - обърнати встрани от Слънцето по това време - оставяйки у екипа вярата, че до момента в който Луната постепенно се върти, слънчевата светлина в последна сметка ще доближи до панелите. И по този начин и стана. SLIM се “събуди ” и даже ни изпрати фотография. За това заяви IFL Science. 

Без да губи време, екипът стартира работа по научната задача, която към този момент надмина упованията на Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA). Целта беше точно тъкмо кацане в границите на 100 метра от съответна целева зона. За съпоставяне, предстоящото място за кацане на “Аполо 11 ” беше елипса с размери 20 на 5 километра. SLIM наподобява се е приземил единствено на 55 метра от задачата си, точност, която в никакъв случай не е достигана до момента. 

It’s Alive! Japan’s Moon Lander Comes Back To Life, Starts Snapping Photos
— IFLScience (@IFLScience)
Въпреки леко наклоненото кацане, SLIM разпростра своите два дребни роувъра – единият от които снима изображение .

Сега, когато зареждането е още веднъж включено и не се постанова да разчита на акумулатори, SLIM употребява своите камери, с цел да учи забавните скали покрай спускаемия модул. 

Шест са разпознати и са кръстени на породи кучета: пудел, шиба ину, булдог, акита ину, кай кен и санбернар. SLIM стартира да проучва скалата Toy Poodle благодарение на спектроскопия – техника, която ни разрешава да разкрием състава на обект въз основа на неговата светлина. След като Toy Poodle бъде изцяло оценен, SLIM ще премине към идващите скали. 

На 22 януари галактическият транспортен съд Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) на НАСА мина над мястото на кацане и снима SLIM от орбита. LRO беше на към 80 километра над лунната повърхнина по това време. Снимка преди и след демонстрира освен дългия 2,4 метров спускаем уред, само че и резултатите от неговата ракета върху Луната.  

Ретроракетите повдигнаха горния пласт на лунната почва, реголита, който е по-тъмен от това, което се намира под него. Изграден е от тънки, изветрели, дребни и остри камъни. Той е рисков за хората, оповестява IFL Science. Астронавтът от “Аполо 17 ” Харисън Х. Шмит е бил алергичен към лунния прахуляк. 

Communication with SLIM was successfully established last night, and operations resumed! Science observations were immediately started with the MBC, and we obtained first light for the 10-band observation. This figure shows the “toy poodle ” observed in the multi-band observation.
— 小型月着陸実証機SLIM (@SLIM_JAXA)
Повдигането на реголит беше следено към индийския спускаем уред Vikram предишното лято и даже по време на задачите на “Аполо ”  

Сега SLIM ще направи всичко допустимо, с цел да навакса изгубеното време и да организира своята научна задача , преди Слънцето да залезе и спускаемият модул да се върне в режим на заспиване, подготвяйки се за смразяващата 14-дневна лунна нощ. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР