Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година – това

...
Дерогацията на руския петрол ще отпадне след година – това
Коментари Харесай

Мартин Владимиров за ДЕБАТИ.БГ: „Лукойл“ може да работи с 20 вида неруски нефт*

Дерогацията на съветския нефт ще отпадне след година – това стана, откакто депутатите гласоподаваха дефинитивно измененията в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Така „ Лукойл Нефтохим Бургас “ ще работи с съветски нефт до 30 септември 2024 година. Как ще се отрази това на цените за крайните консуматори – за отговор на този и други въпроси потърсихме Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

Г-н Владимиров, решението на Народното събрание за удължение работата на „ Лукойл “ с една година предстоящо ли беше?

Това решение е безумно. То е лобистко и напълно облагодетелства ползите на „ Лукойл “. Очаквано беше да се подхващат някакви стъпки за унищожаване на дерогацията тук и в този момент. Защото няма механически и стопански аргументи да се пази дерогацията въобще.

Интересите на „ сглобката “, по-точно на „ Продължаваме промяната “ надвиха над националния интерес.

По какъв метод това ще се отрази на цената на горивата?

Цените на горивата са доста по-високи, в сравнение с би трябвало да бъдат, в случай че се спазваше дерогацията. Дерогацията разрешава на „ Лукойл “, който управлява 100 % от пазара на едро, да пласира горива с 20-30 % по-ниска цена преди налозите.

Затова цената би трябвало да е с към 32 стотинки надолу. Така че, сега ние плащаме средноевропейски цени, макар че суровината за произвеждане на горивата е с 20 % по-ниска.

Решението има ли някаква връзка с цената на горивата по бензиностанциите?
Решението няма никаква връзка и то няма да промени нищо. Ще продължим да плащаме средноевропейските цени на горивата преди налози и това нещо няма да се усети по никакъв метод позитивно на ползвателите на горива.

Горивата ще останат на междинните европейски нива. Ако междинната цена на суровия нефт в Европа се повиши, горивата ще минат и три лв.. Ако не се повиши – ще остане на 2.90 лева

Няма обаче да забележим позитивен резултат от дерогацията за българския консуматор. По никакъв метод.

Предвидено е поетапно прекосяване към неруски нефт – може ли рафинерията да премине на подобен незабавно?
Да, може. За три седмици. Ние сме създали разбор при започване на септември до министъра на стопанската система, поръчан от министър-председателя Никола Денков.

Тогава ние обяснихме с Бойко Ницов от Центъра за проучване на демокрацията, който стана представител на страната в Надзорния съвет на рафинерията на „ Лукойл “, че рафинерията може да работи с 20 разнообразни типа недопечен петрол, които не са съветски и на тях може да с премине в границите на до месец.

Предприема ли държавното управление дейности по преодоляване на цените?
Никакви дейности не подхваща държавното управление. Това, което прави държавното управление сега, е да тупа топката оптимално дълго време, тъй като всеки един месец, в който дерогацията е в действие, „ Лукойл “ печели 200 млн. $ спомагателна облага.

Всичко се прави за удължение, с колкото може повече на това състояние. Това е всичко, няма никаква друга причина.

Миналата година, когато се изиска дерогацията, не беше изработен никакъв разбор за какво е нужна тази дерогация. Беше взето решение просто по този начин, от тогавашните ръководещи и в частност от финансовия министър тогава Асен Василев.

*Интервюто е взето преди второто четене на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна и след приемането на измененията в комисията по стопанска система в Народното събрание.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР