Депутатитеотхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху части от Закона

...
Депутатитеотхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху части от Закона
Коментари Харесай

Мораторимуът върху новите лекарства остава


Депутатите

отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху елементи от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година Така мораториумът за заплащане на нови новаторски медикаменти остава. Със „ за “ гласоподаваха 121 народни представители, 95 бяха "против ", нямаше въздържали се.

Припомняме, че Народното събрание одобри новия бюджет на Здравната каса на 29 ноември, само че след ветото на президента от 8 декември бе върнат за преразглеждане.

Необходим е комплекс от ограничения в разходната част на НЗОК, с цел да се реализира нов дизайн по системите за възнаграждение и за повече успеваемост и качество, сподели първоначално Менда Стоянова, ръководител на бюджетната комисия.

Измамно е да се твърди, че има нарушен достъп на онкоболните до лекуване у нас, изясни Даниела Дариткова , ръководител на комисията по опазване на здравето. И посочи, че за 2018 година са планувани 300 млн. лева за новаторско лекуване. Тя прикани здравното министерство да намерения в насоката "как редките заболявания да станат обект на вложения от тяхна страна " и да се върне заплащането с фонд.

„ Смисълът на солидарното здравно обезпечаване е да подсигурява достъп на всички пациенти до него. Не бива да се опълчват вложения в други браншове на тези в опазването на здравето. Да не се използват орисите на хората, да се търсят постоянни решения “, сподели още депутатът от ГЕРБ.

„ Производителите на новите медикаменти щели да включат в своите стратегии тези пациенти? Както значи това на политически език? Българското държавно управление и страна се отхвърлят от част от своите жители. Това е отвод от политики, от грижа за част от българските жители, което е и конституционно, и законно, и морално право на тези жители “, сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите в пленарна зала, кото продължиха над 2 часа. Тя попита депутатите кое е по-важно - да има здрави български жители или да бъде въведена ТОЛ системата. И бе безапелационна, че жителите би трябвало да бъдат приоритет, а не поддържането на пътищата и автомагистралите.

„ Питаме се за какво се избира едното, а не другото - тъй като през това финансиране може да се краде, да се взимат комисионни, от пътища, от планове, а от хората не може да се краде. Ако се лимитират частниците да откриват нови лечебни заведения, това е противоконституционно, а в случай че се постанова мораториум на импорт на медикаменти това не е противоконституционно. Днес с изключение на експертен и финансов диалог, тестване пред нас ще бъде да проведем политически диалог. Дали при решаването на въпроса ще бъдем държавници? “, сподели още Нинова.

"Ще гласуваме постоянно срещу, до момента в който ви убедим, че промяната в опазването на здравето би трябвало да се състои ", сподели от своя страна националният представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев .

Свързани публикации.. Одобриха проектозакона на Ананиев за медикаментите 0 Бюджетната комисия отхвърли ветото върху мораториума (обзор) 0 БЛС желае по-строг надзор върху лекарствената политика 0

Иновативните молекули и разноските за тях ще стават повече и няма по какъв начин да се спрат новите технологии, не може с един мораториум да се спре напредъка, разяснява Нигяр Джафер , народен представител от Движение за права и свободи и член на здравната комисия в Народното събрание.

Докато депутатите обсъждаха дали мораториумът да остане, пациенти стачкуваха пред Народното събрание. "Спекулативно е от страна на властимащите какъв брой пациенти ще бъдат наранени от мораториума ", сподели пред Bulgaria ON AIR Иван Димитров от Български пациентски конгрес.



Очаква се мораториумът да засегне към 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и други тежки болести.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР