Депутатите започват работа за тази седмица с избор на подуправители

...
Депутатите започват работа за тази седмица с избор на подуправители
Коментари Харесай

Парламентът избира подуправители на БНБ и шеф на Сметната палата

Депутатите стартират работа за тази седмица с избор на подуправители на Българската национална банка. Очаква се и избор на ръководител на Сметната палата. Предвидено е също второ четене на Бюджета за 2023 г, което е първа точка за четвъртък. В програмата е включен и парламентарен надзор.

Бюджетната комисия в Народното събрание изслуша претендентите за подуправители на Българска народна банка - депутатите Андрей Гюров от " Продължаваме промяната-Демократична България " и Петър Чобанов от Движение за права и свободи. Те са номинирани, както е по закон, от ръководителя на Българска народна банка. Самият Димитър Радев преди броени дни получи поддръжка за нов мандат отпред на централната банка.
-->
Гюров би трябвало да поеме ръководство “Емисионно ”, което на процедура дава отговор за валутния ръб, а Петър Чобанов ще оглави ръководство “Банково ”. Те би трябвало да заемат кабинетите надлежно на Калин Христов и на Нина Стоянова, чиито мандати са изтекли.

Пред комисията претендентите заявиха, че ще работят за бързо и безпрепятствено въвеждане на еврото. Гюров разгласи, че ще търси съдействие с сътрудниците си от Хърватия, която на 1 януари стана най-новият член на еврозоната. Той даде обещание, че ще има огромна осведомителна акция за приемането на единната европейска валута. Влизането в еврозоната е значимо, с цел да станем пълноправна част от европейската банкова система. Чобанов уточни, че измежду неговите цели ще са подобряването на сигурността на платежните услуги и битката с измамите, а също и въвеждането на цифровото евро.



Комисията по бюджет и финанси предлага на народните представители да изберат за ръководител на Сметната палата или Димитър Главчев, препоръчан от ГЕРБ или Нина Стоименова - кандидатура на “Възраждане ”.

При представянетона Стоименова беше посочено, че тя има над 25-годишен опит в областта на одита, административното и финансовото право и финансовия надзор. През 2021 година тя е била заместник-главен шеф на основна дирекция “Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развиване ”, след и е заместник-министър на районното развиване и благоустройството.

Главчев беше народен представител в няколко Народното събрание, заместник-председател на 43-тото Народно събрание и ръководител на 44-тото Народно събрание.

Парламентът ще би трябвало да разиска и на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в република България. Предлага се допълнение на Закона за българските персонални документи; към съществуващите ограничаващи ограничения се прибавя опцията за налагане на насилствена административна мярка - да не се позволи напускането на страната на уязвими пълнолетни лица от съображения за отбрана, за които съществува съответен очевиден риск да бъдат изведени и да изоставен територията на страната и да са жертва на трафик на хора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР