Депутатите започнаха разглеждането и приемането на Правилник за организацията и

...
Депутатите започнаха разглеждането и приемането на Правилник за организацията и
Коментари Харесай

От Възраждане припомниха на Тошко Йорданов стари парламентарни грехове на ИТН

Депутатите започнаха разглеждането и приемането на Правилник за организацията и активността на Народното събрание. Дебатите сред тях не закъсняха и най-сериозен за момента остава този за основаване на Комисия по конституционни въпроси.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ предложи да гласоподават основаването на всяка една комисия по настрана, тъй като считат, че броят на комисиите е повишен. Той означи, че в предишното са се правили комисии, с цел да се намира работа на депутати.

Петър Петров от " Възраждане " отговори на Йорданов и сподели, че поддържат предлагането му, само че единствено по принцип, и акцентира, че то не би трябвало да бъде употребявано от другите Народни събрания по този начин, както изнася на Има Такъв Народ.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ пък му отговори, че това, че в предишното са допускани неточности, не значи, че би трябвало да се вършат и в този момент.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се включи в дебата и сподели, че е имало оферти за нови комисии и помоли да бъде опредметено наличието на предложенията. " В 48-то Народно заседание имаше една комисия, която се споделяше Комисия по конституционни въпроси и виждам, че в този план също я има ", сподели той и прикани депутатите да се срещнат със стенограмите и работата на тази комисия в предишния парламент. " Практиката на 48-то Народно заседание ни демонстрира, че тази комисия даже не можа да си откри предмет за своите съвещания, а организираше съвещания. По какви въпроси ще заседава тази комисия, в този спор да опредметим тази комисия - Комисията по конституционни въпроси. Моето схващане е, че тази комисия може да има за предмет за входиран в деловодството на Народно събрание законопроект за промени в Конституцията. Докато няма за импортиран законопроект не виждам предмет на такава комисия. Бих предложил тази комисия да отпадне от листата за непрекъснатите комисии на Народно събрание, а в случай че се внесе в Народно събрание законопроект за промени в Конституцията да създадем краткотрайна комисия ", посочи той.

Атанас Славов от ПП-ДБ му отговори и подсети, че Карадайъ също е бил част от тази комисия и са извършени три съвещания. " Споделям вашата теза и се надявам това Народно събрание в допълнение да уплътни работата на тази комисия с внасянето на план за изменение на Конституцията. ", сподели той и добави, че прави чест на българския парламент, че има непрекъсната комисия по конституционни въпроси със необятен кръг от пълномощия.

Десислава Атанасова от ГЕРБ се опълчи на концепцията на Движение за права и свободи Народното събрание да не излъчи Комисия по конституционни въпроси. " Първата причина е, че всички ние неведнъж сме заявявали, че желаеме да вършим конституционни промени, самата група на Движение за права и свободи преди година даде план за изменение на Конституцията. Смятам, че конституционната комисия може да се занимава и нейния предмет да бъде всяко тълкувателно решение да вземем за пример на Конституционен съд и неговите последствия и законодателството, което одобряваме ", акцентира тя и уточни, че комисията по конституционни въпроси е нужна, с цел да може Народно събрание да не създава противоконституционни текстове, както се е случвало в предходния парламент.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ отговори на Атанасова и уточни " Разбирам, че всички желаете да вършиме промени в Конституцията, а нашите хрумвания мисля, че черно на бяло раздадохме на всички парламентарни групи, само че никой не седна да ги обсъждаме и да показа своите. Всички желаете, даже и Иванов желае да има промени в Конституцията, само че нямахте предпочитание последните няколко национални събрания откогато сме ви раздали нашите хрумвания. От друга страна тази комисия на Народно събрание да има за предмет да пояснява тълкувателните решения на Конституционен съд мисля, че няма да е добре такава комисия ", сподели още той.

Петър Петров от " Възраждане " уточни, че в случай че националното посланичество държи да има комисия по конституционни въпроси някой би трябвало да излезе и да обоснове с какво ще се занимава тя. " Ние втора цедилка ли ще вършим на решенията на Конституционен съд, че да вършим юридически разбор на влизането им в действие? Ако вие сте народни представители в тази зала би трябвало да се запознаете с решенията на Конституционен съд. Считам, че е безсмислено да сътворяваме един фиктивен предмет за измислена комисия, която да бъде потребление от едни измислени псевдореформатори и псевдо реформатори за псевдо конституционна промяна ", безапелационен е той.

Напрежение породи сред Манол Пейков от ПП-ДБ и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, което наложи къса отмора. И на двамата беше наложена забележка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР