Депутатите трябва да обсъдят днес искането за предсрочно освобождаване на

...
Депутатите трябва да обсъдят днес искането за предсрочно освобождаване на
Коментари Харесай

Опозицията иска главата на зам.-шефа на парламента Мирослав Иванов

Депутатите би трябвало да обсъдят през днешния ден настояването за предварително освобождение на Мирослав Иванов като заместник-председател на Народното събрание (НС), според парламентарния устав. Проекторешението ще е точка в дневния ред.

Вчера представители на трите опозиционни парламентарни групи - на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", внесоха план на решение за освобождение на Мирослав Иванов ( " Продължаваме Промяната " ) от поста. Според парламентарния устав, предлагането се слага на гласоподаване на първото съвещание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

Председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предварително освободени по документално предложение минимум на една трета от всички народни представители, когато е налице справедлива неспособност за осъществяване на отговорностите или редовно превишаване на правата, или редовно несъблюдение на отговорностите в границите на тяхната подготвеност. Предложението е признато, в случай че за него са дали своят вот повече от половината от присъстващите народни представители, гласи още правилникът на Народно събрание.



Мирослав Иванов до шефа на Народното събрание Никола Минчев и сътрудника си от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин

Поводът за настояването за оставка на Мирослав Иванов е отнемането на думата на ръководителя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова предишния петък (13 май). Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС.

Миналия петък Десислава Атанасова разгласи, че ще потърсят диалози с останалите парламентарни групи за оставката на Мирослав Иванов и го прикани да освободи парламентарната естрада. Той отвърна, че не вижда съображение да си подаде оставката.

" Вашите причини са да си подам оставката, тъй като не съм търпелив към опозицията. Към кое от опозицията? Към това, че съблюдавам правилника, че съблюдавам разпоредбите? ", съобщи Иванов и добави, че постоянно е имал " идентичен критерий " за всички.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР